CubaVerre reizen

Cuba – Goed Voorbereid op reis

Straatbeeld HavanaStraatbeeld Havana

Voordat je naar Cuba gaat is het belangrijk om wat dingen te regelen. Zoals een visum aanvragen, eventueel passpoort, accomodaties boeken enzovoorts. In deze blog geef ik je een checklist met tips en trics die handig zijn voordat je naar het prachtige Cuba reist.

Visum aanvragen

Toeristenkaart / Visum Cuba
Toeristenkaart / Visum Cuba

Voor Cuba heb je een toeristenvisum nodig. Deze kan je van tevoren aanvragen op cubavisa.net. Ik heb deze toeristenkaart via internet besteld. Hij kost 34 euro voor 1 persoon en de gegevens worden door het bureau ingevuld. Tijdens het afrekenproces kan je een kopie van je paspoort uploaden. De toeristenkaart heeft geen houdbaarheidsdatum. Maar vanaf dat je Cuba binnenkomt is de toeristenkaart 30 dagen geldig. Als je vanuit Amerika naar Cuba wilt heb je een ander visum nodig, een roze. Dit wordt duidelijk op de website aangegeven.

Tickets boeken

Op Schiphol going to Havana
Op Schiphol going to Havana

Ik heb een half jaar voor vertrek tickets geboekt via de KLM werelddeal weken. Ik heb alleen de vliegreis van Amsterdam naar Havana geboekt. Voor het vliegticket was ik 585 euro kwijt voor een reis van 2 weken. De accomodaties heb ik later geboekt. TUI heeft soms ook leuke aanbiedingen maar je vliegt dan op Varadero in plaats van Havana. Havana heeft 6 uur tijdverschil met Nederland. Het is daar 6 uur vroeger. De vliegreis duurt ongeveer 10 uur. Ik had nog een overtap in Parijs op Charles de Gaulle.

Accomodaties

Casa Particular in Viñales
Casa Particular in Viñales

In Cuba kan je twee soorten accomodaties boeken: Hotels (van de staat) of een casa particular. Een casa particular is vergelijkbaar met een bed & breakfast hier. Je hebt een eigen kamer met douche en toilet. En vaak staan er in je kamer twee twijfelaarsbedden. Ik reisde alleen, dus voor mij was dit niet nodig. Maar zo’n kamer krijg je standaard. Een casa particular kostte, in 2017, 25 euro per kamer per nacht. Reis je dus met meer personen dan kan je deze kamerprijs delen. Ik kan je aanraden om altijd je overnachtingen in een casa particular te boeken. Dit is bij mensen thuis en je krijgt dan een kijkje in het echte cubaanse leven. Hotels worden gerund door de staat en een goede service en eten is hier ver te zoeken. Iedereen die in een hotel werkt krijgt allemaal ongeveer hetzelfde salaris. Dit komt omdat het een communistisch land is. Als iedereen hetzelfde betaald krijgt dan motiveert dat dus niet om je best te doen. Casa particulars worden niet gerund door de staat maar door de mensen zelf. Ze verdienen dan ook hun eigen geld. En daarom doen zij er wel alles aan om je een goede service te geven en je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Ik heb mijn accomodaties drie maanden van te voren via homestay.com geboekt.

Maps.me

Op de fiets in Viñales met maps.me
Op de fiets in Viñales met maps.me

In Cuba heb je (2017) geen internet en bijna nergens WiFi. Je kan dan ook geen gebruik maken van Google Maps. Voordat je naar Cuba vertrekt kan je daarom het beste de app maps.me downloaden. Dan kan je ook alvast een routekaart van Cuba downloaden die je vervolgens offline kan gebruiken. Toen ik ben gaan fietsen in Viñales is mij dit heel goed van pas gekomen! Daarnaast kan je ook alvast de adressen erin opslaan van je accomodaties. Als je dan een keer geen zin hebt om terug te lopen en je wilt een taxi aan houden dan kan je meteen het adres laten zien.

Valuta

In Cuba zijn er twee soorten valuta: CUP en CUC. Als toerist gebruik je vooral de CUC en de lokale bevolking betaalt met CUP. Eigenlijk heb je als toerist niets aan de CUP. Ik heb dit wel een keer gepind. En je kan er bijvoorbeeld bij een etensstalletje of bij een Cubaans restaurant mee betalen. Dit scheelt behoorlijk want in verhouding kan je veel meer kopen met de CUP als met de CUP. Maar…. de kwaliteit van eten bijvoorbeeld is ook een stuk minder. Vaak kan je wel zien waar je mee moet betalen, dit staat er ook duidelijk bij. Pinnen ging heel goed met mijn bankpas, maar je moet van te voren wel even de ‘werelddekking’ aanzetten. Voor de zekerheid had ik ook mijn creditcard meegenomen en cash geld meegenomen. Soms kan de stroom uitvallen en dan kan je dus niet pinnen! Gelukkig heb ik dat tijdens mijn verblijf niet meegemaakt. Als je op de luchthaven aankomt in Havana is het trouwens een tip om direct naar buiten te lopen en rechts om de hoek te gaan pinnen. Doe dit snel want in no time staat er een gigantische rij omdat iedereen moet pinnen en veel plekken om geld te halen zijn daar niet.

Winkels

Winkel in Havana
Winkel in Havana

Winkels zijn er weinig in Cuba. Zorg dan ook dat je niks vergeet voordat je naar Cuba gaat. Tandenborstel vergeten? Zonnebrand creme vergeten? Deo vergeten? Dan heb je kans dat je dikke pech hebt. In Cuba krijgt de lokale bevolking de meeste levensmiddelen op de bon en zij halen dat dan op bij staatswinkels. Zo kwam ik tijdens mijn verblijf een toerist tegen die een aansteker zocht maar deze ook nergens kon kopen. De winkel die ik tegenkwam had vele lege schappen en ook heel veel van dezelfde producten in één schap. Drank  (havaanse rum) frisdrank en sigaretten kan je altijd wel vinden. Maar heb je zin in een snack (chips ofzo) dan wordt dit al weer lastig. Neem dus ook wat snacks mee voor als je naar Cuba gaat.

WiFi

Enorme rij voor de Etecsa winkel in Havana
Enorme rij voor de Etecsa winkel in Havana

In 2017 was er bij de accomodaties waar ik verbleef, geen WiFi. Wel had elke stad een WiFi plein. Meestal is dit een groot en centraal plein. Het valt direct op omdat je op die pleinen allemaal mensen op bankjes met een smartphone ziet zitten en zitten te videobellen. Om op internet te kunnen moet je een internetkraskaart kopen van ETECSA. De kan je kopen in een kantoortje van ETECSA, die vind je in elk dorp of stad. Zoek wel van te voren het adres van deze winkels in Havana op want anders zoek je je een ongeluk. Let op: Je moet wel je paspoort meenemen voor als je een kaartje wilt halen. Je kan een kaartje kopen van een half uur, 1 uur en 5 uur. Zo’n kaartje is 30 minuten geldig. Kras het laagje van de kaart af met je gebruikersnaam en wachtwoord. Zet je wifi aan en maak verbinding met het WiFi netwerk. Vul je gebruikersnam en wachtwoord in die op het kaartje staan. Bij het afsluiten hoef je alleen maar je WiFi weer uit te doen. Het was wel echt detoxen zonder internet. Maar na een dag of 4 vond ik het heerlijk. Wat een rust!

WiFi Plein in Havana
WiFi Plein in Havana

O.R.S. en thuisapotheek

Neem ook O.R.S. mee, dit staat voor Oral Rehydration Salt en kan je gewoon kopen bij de Kruitvat. Dit zijn zakjes met een poeder erin met allemaal zouten in mineralen. Het eten in Cuba is heel anders dan wij gewend zijn. Het kan voorkomen (niet vaak maar toch) dat je buikloop krijgt. Diarree in combinatie met de warmte in Cuba kan ervoor zorgen dat je snel uitdroogt. Als je dan O.R.S. bij je hebt voel je je al snel een stuk beter. Neem ook paracetamol, zonnebrandcreme en diareeremmers mee. Just in case.

Verzekeringsdocument zorgverzekering

Ook moet je een verzekeringsdocument van je zorgverzekering bij je hebben als je naar Cuba gaat. In het Engels. Ik heb deze van te voren opgevraagd bij mijn zorgverzekeraar. Dat kon ik gewoon via internet doen. Heel eenvoudig.

Havana Straatbeeld
Havana Straatbeeld

Reisverzekering

Ook is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. In verband met diefstal maar ook als er iets gebeurd dat niet (volledig) wordt gedekt door je zorgverzekering. Inmiddels heb ik een doorlopende reisverzekering bij Interpolis. En deze kon ik eenvoudig afsluiten via de Rabo bankieren app.

Koffer of backpack?

Slechte straten in Havana
Slechte straten in Havana

Als je rond gaat reizen in Cuba raad ik je aan om een backpack mee te nemen. Blijf je op één plek dan kan je gerust met een koffer reizen. De straten in Cuba zijn niet overal even goed waardoor het lastig kan zijn om met je koffer door de straten te rollen. Ik had al vrij snel spijt dat ik geen backpack mee had maar een sporttas op wieltjes. Deze heeft de reis ook amper overleefd. Een backpack is gewoon veel handzamer. Het eerst dat ik heb gedaan toen ik weer thuis was: een backpack aanschaffen.

Netflix

Het is verstandig om van te voren wat films en series te downloaden. Voor in het vliegtuig is dit handig, dan kan je gewoon je eigen favoriete film of serie volgen. Maar ook lekker in de tuin van je casa als je even een dagje rustig aan wil doen.

Woordjes Spaans

In Cuba spreken ze nagenoeg geen Engels. Het is verstandig om een paar standaardzinnen in het Spaans te leren of een spaans woordenboekje mee te nemen. Google Translate kan je niet gebruiken, want, geen internet. Ik heb voordat ik vertrok een LOI basis cursus Spaans gedaan. Dat heeft mij enorm geholpen. En daarnaast vind ik Spaans ook een hele leuke taal.

Salsa Cursus

Salsa dansen in Casa de la Musica Viñales
Salsa dansen in Casa de la Musica Viñales

Ik wilde voordat ik naar Cuba ging een beetje kunnen Salsa dansen. In elke stad heb je een Casa de la Musica waar dansavonden worden georganiseerd. Iedereen danst daar salsa of bachata, tenminste, de cubanen dan. Een cursus duurt ongeveer een week of 12 en dan 1 keer in de week les. Ik vond het super. Salsa leren in Cuba vond ik zonde van mijn tijd. Toch heb ik met een paar andere leuke Nederlandse mensen in Trinidad nog één lesje gevolgd. Conclusie; het lijkt makkelijker dan dat het is. Dus als je graag wil dansen, begin dan een jaar van te voren met lessen. Ik heb gelest bij Que Rica Salsa in Assen.

Boek over Cuba: Cuba Conga

Ter voorbereiding op mijn reis heb ik een heel leuk boek gelezen over Cuba. Dat boek heet Cuba Conga en kan je hier kopen. Dit is een erg leuk boekje met achtergrondinformatie voor avontuurlijke reizigers. Ik heb het met verbazing en soms schaterlachend gelezen. Echt een aanrader.

Kopieën van belangrijke documenten

Van mijn paspoort, rijbewijs, zorgeverzekeringspasje maak ik altijd een kopie voordat ik op reis gaat. Je zal ze maar kwijtraken. Deze kopieën zet ik dan in mijn Dropbox (in de cloud) en maak ik offline beschikbaar. Een foto maken en die in je telefoon zetten kan ook, maar als je telefoon weg is of gestolen heb je alsnog een probleem. Via Dropbox kan je er altijd bij, mits je dan een pc met internet vind. Schrijf ook ergens de adressen van de Viazul bus op voordat je naar Cuba gaat en je met de bus gaat reizen. Deze kan je daar niet zo gemakkelijk even opzoeken.

Laat je reactie achter

Heb jij nog meer tips en trics voor als je naar Cuba gaat? Ben je er al eens geweest en wat vond jij het leukst? Ik hoor graag je ervaringen! Scroll naar beneden en laat je reactie achter. Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Facebook en YouTube

Wil je meer Cuba reisverslagen lezen? Of andere reisinspiratie op doen? Volg me dan op mijn Facebookpagina Travelcompass.nl. Sinds kort ben ik ook begonnen met vloggen en kan je leuke reisvideo’s zien op mijn YouTube pagina. Wil je een melding ontvangen wanneer er een nieuwe video online komt? Abonneer je dan op mijn YouTube Kanaal.

Alle blogs over Cuba lezen? Klik hier >> Alle Cuba Blogs

Laat een reactie achter