CubaVerre reizen

Cuba – Rondreis #2 Viñales

ViñalesViñales

Na 2 volle dagen in Havana was het tijd om met de Viazul bus naar Viñales te vertrekken. Samen met een Franse jongen die ook in mijn hostel verbleef, heb ik een taxi gepakt en die heeft ons bij het busstation in Havana afgezet. Gelukkig had ik de adressen van de ViaZul stations al van te voren opgeschreven. Internet is er niet, of je moet al naar een WiFi plein. Dus je kan niet even snel wat opzoeken.

Op het busstation aangekomen was het niet gelijk duidelijk hoe alles in zijn werk ging.. Bij de balie moest ik mijn tas inleveren en kreeg ik een bewijsje dat ik mijn tas had ingeleverd. Mijn tas ging op een lopende band. Vervolgens moest ik de bevestiging van mijn reservering, die ik via mail had ontvangen en uitgeprint, inleveren. Vervolgens kreeg ik een busticket. Deze busticket werd geprint met zo’n oude inkjetprinter, op papier met van die gaatjes aan de zijkant, ken je het nog? Lekker ouderwets. Vervolgens wachten op de bus. De bus was zeer netjes, airco (soms erg koud) en comfortabel. Onderweg hadden we nog een korte pauze in Las Terrazas waar we een lunch konden kopen en even naar het toilet konden. Een paar uur later zijn we in Viñales aangekomen. Helemaal onderaan deze blog vind je een video met een impressie van Viñales.

Ticket Viazul Bus
Ticket Viazul Bus

Accomodatie

Casa Particular in Viñales
Casa Particular in Viñales
Twee bedden in elke Casa Particular
Twee bedden in elke Casa Particular

De ViaZul bus stopte aan het centrale plein in Viñales. Het Viazul-kantoortje zit aan de overkant van de straat, dat is wel handig om te weten voor de volgende reis. Toen ik de bus uit stapte werd ik  net als alle andere reizigers, belaagd door allemaal Cubanen die met handgeschreven bordjes, de foto’s van hun kamers lieten zien en schreeuwden dat ze een kamer vrij hadden. Gelukkig had ik van te voren al een kamer geboekt via deze website. Ik hoefde dus alleen maar te zeggen ‘Tiene un habitacion!’ (Ik heb al een kamer). Toen had ik er meteen geen last meer van. Het was een beetje onduidelijk welke kant ik precies op moest lopen. De routebeschrijving die ik had ontvangen was niet super duidelijk. Met mijn rug naar het plein moest ik naar rechts maar ben per ongeluk naar links gelopen. Het was heel warm dus maar een taxi aangehouden. Die chauffeur wist eerst ook niet waar ik moest zijn maar na even zoeken waren we er. Achteraf bleek het vrij dichtbij te zijn.

Mijn kamer was super netjes. Twee bedden maar ik sliep er alleen.  Twee bedden zijn vrij standaard in een casa particular. Het ontbijt was ook goed. Een paar plakjes brood met fruit, vruchtensap en melk. Prima. Ik had een douche en toilet voor mezelf. het was echt een hele fijne casa particular. De eigenaren waren erg vriendelijk en ze hebben me overal mee geholpen. Ze hebben me zelfs geholpen met het regelen van een paardrijtocht en ik kon via hen een fiets huren.

Ontbijt in Cuba
Ontbijt in Cuba

Viñales – de groene vallei van Cuba

Wat een wereld van verschil was deze groene omgeving met de stad Havana. Ik voelde dat ik gelijk helemaal tot rust kwam. Je hoorde krekels, vogels en af en toe een haan kraaien. Soms het geronk van een oude auto. Maar het meest reden ze hier nog met paard en wagen.  Het was rustig op de straat. Dat was in Havana wel anders. Toen ik een keer van mijn accomodatie naar het centrum liep vroeg een boer of ik mee wou rijden, kon ik zo achter op de paarden kar springen. Biljant toch? Dit was echt het platteland. Heerlijk vond ik het hier.

Viñales
Viñales

Bezienswaardigheden

Viñales is maar een heel klein dorp en eigenlijk is er in dat dorp niet zo veel te beleven. Er zijn wat restaurantjes. Er is een Casa de la Musica. En er is een braderietje. Dan houdt het wel op. Viñales is vooral bekend vanwege de omgeving. Wat je daar kan zien. Het centrale plein in Viñales is tevens een WiFi plein. Hier kan je met een kraskaartje van ETECSA inloggen op een WiFi Netwerk. En op dit plein wordt af en toe  ook domino gespeeld. Het plein grenst ook aan de casa de la musica waar ’s avonds muziek is en gedanst wordt. Zo leuk!

Domino spelen in Viñales
Domino spelen in Viñales
1. Mural de la Prehistoria

Ik heb de tweede dag meteen een fiets gehuurd en ik ben de omgeving gaan verkennen. Maps.me, een app waar ik een offline wegenkaart van Cuba had gedownload, kwam hier goed van pas. De Mural de la Prehistoria was vlakbij mijn accomodatie, op nog geen 5 minuten fietsen. Maar eigenlijk is dit gewoon een  kleurrijke tekening op een rots. De tekening laat de geschiedenis van de prehistorie zien maar het dateert uit 1962. Je kan door een park naar deze mural toe gaan maar dan moet je een paar euro entree betalen. Ik vond het niet zo heel bijzonder dus ik heb van een afstandje een foto geknipt.

Mural de la Prehistoria
Mural de la Prehistoria
2. Fietsen naar Hotel Los Jazmines

Na de Mural de la Prehistoria ben ik op de fiets naar Hotel Los Jasmines gefietst. Dit hotel staat bekend om het geweldige uitzicht op de vallei en is een trekpleister van Viñales. Het was een pittige tocht naar boven vanwege de warmte en de stijle hellingen. Maar het was te doen. Bovenaan gekomen kon ik wat drinken kopen en genieten van de Cubaanse muziek. Er liep zelfs nog een koe los, dat had ik nog nooit meegemaakt. En uiteraard, het uitzicht was super mooi.

Op de fiets in Viñales met maps.me
Op de fiets in Viñales met maps.me
Uitzicht Los Jasmines
Uitzicht Los Jasmines
3. Paardrijden in de vallei
Mijn paardrijgids
Mijn paardrijgids

Via de eigenaren van de casa particular waar ik verbleef heb ik voor de tweede dag in Viñales een paardrijtocht geregeld. Een familielid (neefje denk ik) verzorgde deze tocht. Het was heel gaaf omdat we tijdens de tocht bij een sigarenboer en een koffieboer langs gingen. Het was wel jammer dat mijn gids alleen maar Spaans kon en helemaal geen Engels. Dit was soms een beetje lastig communiceren. Maar ik heb genoten van deze tocht omdat de omgeving zo mooi was. Tip: Trek wel een lange broek aan bij het paardrijden anders schuren je bovenbenen tegen het zadel.

Paardrijden in Viñales
Paardrijden in Viñales

Koffieplantage
Koffieplantage

Sigaartje roken met el Jefe de Sigarenboer
Sigaartje roken met el Jefe de Sigarenboer

4. Casa de la Musica
Klaar voor salsa dansen in Viñales
Klaar voor salsa dansen in Viñales

In elke dorp of stad heb je wel een Casa de la Musica waar ’s avonds salsa en/of bachata gedanst wordt. Speciaal voor mijn reis naar Cuba heb ik salsa les gevolgd. Hier ben ik dus naartoe gegaan om even te kijken. Al snel werd ik door een Cubaan gevraagd om te dansen. Heerlijk! Ik heb de avond van mijn leven gehad. Ik dacht dat ik nog niet zo goed kon dansen omdat ik maar twee periodes les heb gehad. Maar die mannen doen niet anders, je hoeft alleen maar te volgen. Geniale avond!

5. Feestavond op het centrale plein

Tijdens mijn verblijf werd er een feestavond op het centrale plein georganiseerd. Ik had ergens een tip gelezen dat als je snel contact wilt met anderen, je een fles rum en een fles cola moest kopen. Ga dan op de trap zitten en je hebt zo aanspraak. Zo gezegd zo gedaan. Binnen no time kwam ik met een Duitse meid van mijn leeftijd, Maria, aan de praat. We hebben gezellig zitten borrelen. En heel toevallig bleken er twee Nederlanders achter mij te zitten op de trap, Sarah en Bas. En later nog twee Nederlanders tegengekomen Dave en Martijn. Met die Nederlanders ben ik nog meer op getrokken omdat we ongeveer dezelfde route hadden. We kwamen elkaar steeds tegen. Echt heel leuk. Ik heb een super leuke avond gehad toen.

Voorbereidingen voor de feestavond
Voorbereidingen voor de feestavond

Eten en Drinken

Het eten en drinken in Viñales ging wel. Zoals overal in Cuba is het niet echt bijzonder. Ik heb een keer lasagne gehad, maar die kwam uit de vriezer. Daar kwam ik achter aangezien deze van binnen nog bevroren was haha. Even even in de magnetron en het was warm. In Cuba moet je niet te moeilijk doen ;-). Drankjes zijn hier verder prima, je kan overal wel frisdrank, water, cocktails en mojito’s krijgen. Erg leuk dorp.

Lunch onderweg naar Viñales
Lunch onderweg naar Viñales

Mijn ervaring

Ik vond Viñales heel mooi. Je komt echt tot rust na de drukte in de stad. En ik vond het super leuk om andere Nederlanders te ontmoeten. Je hebt als soloreiziger best snel contact met anderen.  Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Viñales is een mooi dorp en de omgeving is ook heel erg mooi. Back in time. Dit is echt het Cubaaanse platteland.

Op de koffieplantage in Viñales
Op de koffieplantage in Viñales

Video: Impressie van Viñales

Wat was jouw ervaring?

Ben jij ook al in Cuba geweest? Wat was jouw mooiste ervaring in Viñales? Of wil je nog gaan? Scroll naar beneden en laat je reactie achter. Ik ben erg benieuwd om deze te lezen.

Facebook en YouTube

Wil je meer Cuba reisverslagen lezen? Of andere reisinspiratie op doen? Volg me dan op mijn Facebookpagina Travelcompass.nl of op mijn YouTube kanaal.

Volgende blog lezen? Klik hier: >> Cuba Rondreis #3 Cienfuegos
Alle blogs over Cuba lezen? Klik hier >> Alle Cuba Blogs

Laat een reactie achter