CubaVerre reizen

Cuba – Rondreis #5 Varadero

Hotel Sol Sirenas CoralHotel Sol Sirenas Coral
Met de collectivo taxi naar Varadero
Met de collectivo taxi naar Varadero

Na Trinidad ging ik verder naar mijn laatste stop in Varadero. Omdat ik twee dagen langer in Trinidad ben gebleven was mijn busticket niet meer geldig. Ik ben toen met een collectivo taxi (zo’n oldtimer taxi) voor 25 euro naar Varadero gegaan. Dat was nogal een gedoetje want de taxi wilde pas gaan rijden wanneer hij vol zat. Lees; 3 mensen voorin en 3 mensen achterin. Na heel wat geprop lukte dat dus. Ik kan je wel vertellen dat die oude auto’s er heel gaaf uit zien, maar comfortabel zijn ze niet, haha.

Op weg naar Varadero stopten we nog in het plaatsje Santa Clara. Dit kwam mooi uit want deze plek had ik dus geskipt. Later kwam ik Sarah en Bas weer tegen in Varadero. Van hun heb ik begrepen dat ik aan Santa Clara niks heb gemist. Erg weinig te beleven. En het stikte er van de muggen. Met de Taxi naar Varadero stopten we nog bij de bekende Ché Guavarra standbeeld. Daar vlakbij hadden we een pitstop.

Che Guevarra beeld in Santa Clara
Che Guevarra beeld in Santa Clara

Varadero – Drukte aan de playa

In het binnenland van Cuba, zeg maar, de plekken die ik tot nu toe heb gezien, ga je gewoon terug in de tijd. Alles is rustig, tranquillo, tranquilo. Mensen maken zich niet druk. Wat vandaag niet lukt komt morgen wel. En zo gaat het de volgende dag opnieuw.

En dan kom je in Varadero. Varadero kan je vergelijken met een drukke Spaanse badplaats zoals bijvoorbeeld Torremolinos of Benidorm. Stervensdruk. Veel toeristen. Veel Canadezen ook. Voor Candezen is Cuba als het Spanje voor ons. Zij zijn er zo en ontvluchten dan de strenge Canadeze winters. Het hotel vond ik erg mooi. Het is ook een mooie badplaats. Je hebt hier de mooiste witte stranden van Cuba. Maar voor mij was dit te toeristisch en te druk. Het stond voor mijn gevoel te ver van het échte Cuba af. Ik raad dan ook iedereen af om een week in Varadero te blijven en vanuit daar uitstapjes te maken. Het is echt veel mooier om rond te gaan reizen. Ik sprak zelfs een Canadees die al jaren in Cuba kwam maar nog nooit verder dan Varadero was gekomen. Ongelooflijk!

Accomodatie Hotel Sol Sirenas Coral Varadero

Zwemmen bij het hotel
Zwemmen bij het hotel

Als laatste stop van mijn reis had ik een luxer all-inclusive hotel geboekt. Ook trouwens het enige hotel tijdens mijn hele reis. Het leek mij wel fijn om de vakantie een beetje relaxed af te sluiten. Ik verbleef in het hotel Sol Sirenas Coral. Inmiddels heet het hotel anders, namelijk: Sol Varadero Beach Hotel. Ik betaalde voor twee nachten 190 US dollar, zeg maar zo’n 170 euro. De kamer was heel netjes, de badkamer ook en een prachtig uitzicht op het zwembad en de zee op de  achtergrond. Maar toch vond ik het verblijven in een casa particular veel leuker.

Hotel Sol Sirenas Coral
Hotel Sol Sirenas Coral

Bezienswaardigheden

In Varadero kun je niet echt culturele hoogstandjes verwachten. Maar je kan er heus wel een paar leuke dagen hebben. Wat je echt naar toe moet gaan:

1. Beatles Bar

In het centrum zit de Beatles bar. Ik had hier samen met Sarah en Bas afgesproken. Dave en Martijn waren inmiddels op doorreis naar het Oosten van Cuba. De band die hier speelde was supergoed. Later hoorde ik dat dit een van de beste bands was die daar optrad. Ik heb begrepen dat deze band standaard twee keer per week optreed in de Beatles Bar.

Beatles bar in Varadero
Beatles bar in Varadero

Video: Optreden in de Beatles bar

2. Calle 62

Calle 62 is ook een café aan de hoofdstraat in Varadero. Hier kan je naartoe voor de meer tradionele Cubaanse muziek en lekkere  dansmuziek. Er wordt Salsa gedanst maar dat heb ik hier niet gedaan. De sfeer vond ik heel anders dan in de rest van Cuba. Te toeristisch en commercieel. Wel leuk zitten voor een avond. Maar dat was het dan ook wel.

Video: Optreden Calle 62

3. Excursie naar Havana

Vanuit Varadero worden er excursies aangeboden voor een dag naar Havana. Maar zoals ik al zei, is het beter om een rondreis te doen. Een dagje naar Havana is wel leuk, maar dan zie je lang niet alles. Meer lezen over Havana? Lees dan mijn #1 Havana blog.

Oldtimer in Havana
Oldtimer in Havana

Eten en Drinken

Piña Colada in het hotel
Piña Colada in het hotel

Er was een gezellige bar in het hotel waar je onbeperkt cocktails kon drinken. Ook waren er diverse buffetten waar je aan kon schuiven. Ik had verwacht dat het eten in zo’n all inclusive ook goed zou zijn. Maar dat was niet zo. De patat en hamburgers waren erg vet en de patat was koud. Het ontbijtbuffet was wel goed. Maar voor het avondeten had ik het wel gezien. Daarvoor ben ik Varadero zelf maar ingegaan. Het hotel zit wel een stukje buiten het centrum. Ik ben daarom met een Coco Taxi naar het centrum gegaan. Leuk joh! Scheuren in zo’n bakkie en dat voor een paar euro.

Cocotaxi in Havana
Cocotaxi in Havana

WiFi in Varadero

Voor het eerst kon ik in mijn accomodatie inloggen op een WiFi netwerk. Een internet kraskaart kon ik kopen in het hotel en in de lobby kon ik inloggen op het WiFi netwerk. Prima voor elkaar.

Mijn ervaring

Ik heb het al een beetje door laten schemeren. Varadero was leuk voor een paar dagen maar valt echt in het niet bij de rest van Cuba. Viñales en Trinidad zijn zo mooi. Het zou zo jammer zijn als je naar Varadero gaat je deze plekken niet ziet.

Dit was de laatste stop van mijn Cuba reis. Na deze twee dagen werd het weer tijd om naar de luchthaven Jose Martí in Havana te gaan. Ik vond mijn reis FAN-TAS-TISCH. Cuba is een geweldig klotenland. Het is aan jou welke kant van de medaille komt bovendrijven. Dat heeft denk ik te maken met welke verwachtingen je naar Cuba gaat. Die van mij waren aardig realistisch. Er is dus niks tegen gevallen. Maar ga je naar Cuba met de verwachting dat je in een luxe hotel terecht komt? Niet doen. Of dat het eten er super goed is? Dan kom je bedrogen uit. Dat je altijd stroom en warm water hebt? Think again. Of dat alle Cubanen vriendelijk zijn? Uhm… nope. Sommigen wel maar de meesten willen allemaal wat aan je verdienen. Hulp is meestal niet gratis omdat Cuba draait op een commissie systeem. Wijst een Cubaan je vriendelijk de weg naar een restaurant of een casa particular? Dat doet hij niet omdat hij zo vriendelijk is. Daar krijgt hij comissie voor van het restaurant waar hij je naartoe heeft gewezen. Wil je meer weten over dit mooie land? Dan raad ik je het boekje Cuba Conga aan dat je een beter beeld geeft van het échte Cuba.

Wat was jouw ervaring?

Ben jij ook al in Cuba geweest? Wat was jouw mooiste ervaring van Trinidad? Of wil je nog gaan? Scroll naar beneden en laat je reactie achter. Ik ben erg benieuwd om deze te lezen. Er wordt om je e-mailadres gevraagd maar deze wordt niet weergegeven.

Facebook en YouTube

Wil je meer Cuba reisverslagen lezen? Of andere reisinspiratie op doen? Volg me dan op mijn Facebookpagina Travelcompass.nl. En op mijn YouTube kanaal ben ik begonnen met vlogs. Ik zou het super leuk vinden als je je op mijn kanaal wilt abonneren.

Alle blogs over Cuba lezen? Klik hier >> Alle Cuba Blogs

Laat een reactie achter