CubaVerre reizen

Cuba – Rondreis #1 Havana

El Capitolio HavanaEl Capitolio Havana

Eindelijk was het zover. Mijn rondreis in Cuba ging beginnen in La Habana / Havana. Deze reis stond al zo lang op mijn bucketlist. Bijna onwerkelijk dat ik het nu gewoon ging doen. In mijn eentje. Voor het eerst zo’n mooie reis buiten Europa. Heel spannend maar ook heel leuk! 1-11-2017  kwam ik aan op het vliegveld in Havana – Jose Marti Vliegveld, 2 dagen voor mijn 34e verjaardag. Ik vloog vanaf Amsterdam met Air France/ KLM met een tussenstop in Charles de Gaulle in Parijs.

10 uur moest ik vliegen in totaal. Best lang maar in zo’n groot vliegtuig was dat prima vol te houden. Uiteraard had ik mijn reis van te voren thuis al helemaal voorbereid. Lees mijn blog over: Wat je moet regelen voordat je naar Cuba gaat.

Het was al donker in Havana toen ik buiten het vliegveld kwam, 19.30 lokale tijd. Ik ben gelijk naar buiten gelopen en ik heb geld bij een bank gehaald, buiten het vliegveld, rechts om de hoek. Tel je geld wel gelijk goed na! Soms gaat het hier nog wel eens mis! Nadat ik het geld had gepind heb ik een taxi aangehouden en ongeveer 40 minuten later was ik bij mijn accomodatie. Uitgeput van de reis heb ik die eerste dag verder weinig gezien. Vroeg naar bed en de volgende dag maar voor dag en dauw op pad.

Accomodatie Havana

Hostel Maritza de la Osa Havana
Hostel Maritza de la Osa Havana
Mijn kamer in Hostel Maritza de la Osa
Mijn kamer in Hostel Maritza de la Osa

Ik verbleef bij Hostel Maritza de la Osa, in Havana Centro. Dit hostel was erg gastvrij en ze hadden prima bedden. Ik deelde mijn kamer met nog twee meiden en een jongen. Ik heb dit hostel geboekt via hostelworld.com voor 7,50 euro per nacht. Geen geld toch?

Ontbijt in Cuba
Ontbijt in Cuba
Ontbijt in Cuba

Het ontbijt was prima. Overal krijg je haast hetzelfde ontbijt, ei (gebakken, gekookt of roerei), een paar sneetjes brood, fruit, boter en kaas. Prima ontbijtje. We ontbeten in de keuken va het hostel en ik zat ’s morgens met een Duits stel aan het ontbijt. Op de gang was een gedeelde badkamer die erg schoon was. Het centrum van Havana was ongeveer 15 minuten lopen, dan was je bij el Capitolio. Het makkelijkst was om uit het hostel gelijk rechtsaf te slaan en naar de Malecón (boulevard) te lopen. Als je dan de zee aan je linkerhand houdt loop je zo naar het nieuwe centrum van Havana. Loop je vervolgens door dan kom je in het oude Havana terecht.

Wijken in Havana

1. Havana Vieja – Het oude Havana
Souvenirs in Havana
Souvenirs in Havana

Havana Vieja moet je echt gezien hebben. Dit is het oude Havana het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze wijk begint bij het gebouw ‘El Capitolio’. Je kan hier prima te voet naartoe en ronddwalen. Er zijn hier wel wat winkeltjes maar het stelt niet zo veel voor. De sfeer op straat is vooral heel leuk. De eerste dagen dat ik er was viel elke oldtimer mij op die er langs reed. De straten en gebouwen zijn slecht onderhouden, maar toch heeft dit wel wat. Havana Vieja kan je dus lopend verkennen maar er zijn ook fietstaxi’s en cocotaxi’s. Hier heb ik tijdens mijn verblijf in Havana geen gebruik van gemaakt. Havana Vieja is een levende wijk, veel muziek op straat, leuke restaurants en een hele gezellige sfeer.

Video: Muziek in Havana Vieja

Video: Straatbeeld in Havana Vieja

2. Centro Havana
Domino spelen op straat cuba havana
Domino spelen op straat in Havana, tafel zonder tafelpoten

In de wijk Centro Havana ligt mijn hostel. De gebouwen zijn hier iets moderner want de wijk stamt uit de jaren 40 van de vorige eeuw. De bekende Malecón (boulevard) loopt hier langs. In deze wijk vind je de meeste hotels, restaurants, bars en clubs. Tip: Loop ’s avonds naar de Malecón voor de mooiste zonsondergang en kijk hoe de lokale vissers hier gaan vissen. Toen ik er was waren er  bijna geen toeristen. Je vangt dan een glimp op van het echte Cuba. En zo mooi, toen ik terug liep naar mijn hostel zag ik een paar Cubanen domino spelen. Dit is een populair spel in Cuba. Een complete tafel was er niet, alleen een tafelblad. De vier spelers legden dit tafelblad op hun kniëen en spelen maar. Cubanen maken het beste van wat ze hebben.

3. Vedado
Straat in Vedado
Straat in Vedado

Van de drie wijken in Havana is deze het meest modern. Hier vind je nieuwere huizen, winkels, bioscoop en uitgaansgelegenheden. Ook zijn hier veel kantoorpanden. Persoonlijk vond ik dit de minst bijzondere wijk in Havana. Havana Vieja is de leukste plek om te gaan wandelen.

Bezienswaardigheden Havana

Als ik aan het reizen ben houd ik er niet zo van om de gebaande paden te volgen. In Havana kan je veel bekende gebouwen vinden maar ik ben er niet actief op zoek naar gegaan. Ik vind het heerlijk om in de straten rond te dwalen en de lokale sfeer op te snuiven. Mocht je willen kan je verschillende tours boeken. Met de auto wordt je dan langs alle bezienswaardigheden gereden. Dit kan ook met een fietstaxi. In je hostel of hotel kunnen ze je hier mee helpen. Maar je kan ook naar El Capitolio lopen en hier een taxi aanhouden. Ik ben echter lopend gegaan. Drie bezienswaardigheden zijn mij bijgebleven:

1. La Bodeguita del Medio
La Bodeguita del Medio
La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio is een café in Havana Vieja waar de dichter Hemmingway ooit zijn cocktails dronk. Deze bar hangt vol met foto’s van beroemdheden die er geweest zijn. Hemingway heeft er ‘My mojito in la Bedeguita, My daiquiri in El Floridita’ geschreven. Dit is wel een toeristen hotspot. Er stonden meer mensen buiten dan binnen omdat het binnen al vol was. Je kan hier wel de lekkerste mojito’s drinken. Op de benedenverdieping is het altijd erg druk. Maar er is ook een bovenverdieping waar je iets kan drinken of eten. Ik vond het erg leuk om te zien maar ik ben er niet lang rond blijven hangen.

2. El Capitolio

Dit gebouw was tot de revolutie de plek waar de Cubaanse regering zich bevond. Tegenwoordig zit de Academie van wetenschappen in dit gebouw. Dit gebouw is mij bijgebleven omdat het precies op de rand ligt van Havana Centro en Havana Vieja. Daarnaast loopt er een brede straat omheen waar je het uitzicht van je leven hebt. Zoveel oude auto’s die hier langsrijden! Daarnaast staan er ook heel veel oldtimers geparkeerd. Deze oude auto’s worden veelal als taxi ingezet. Ik heb hier mijn ogen uitgekeken.

El Capitolio Havana
El Capitolio Havana
3. Malecón

De boulevard die langs Havana loopt is prachtig. Maar het is totaal niet te vergelijken met een boulevard in Spanje. Winkeltje en souvenirs zijn hier bijna niet. Je hebt hele mooie gebouwen langs de Malecón. Dan een drukke straat en dan de zee waar een balustrade op zit. Op die balustrade vind je ’s avonds cubaanse vissers die hier een vis proberen te vangen. Daarnaast heb je hier een prachtige zonsondergang.

Vervoer

In Cuba kan je rondreizen met het huren van een eigen auto, met een taxi (collectivo) of met de bus (viazul). Ik heb voor de laatste optie gekozen en mijn tickets zo’n 3 maanden van te voren geboekt. Een eigen auto huren geef je veel vrijheid maar is duur. Daarnaast zijn de wegen erg slecht en kan je met schade worden opgelicht. Een taxi collectivo is zo’n oldtimer taxi. Voor een uur in de taxi betaalde ik zo’n 25 euro. Maar die deelde ik dan wel met 3 anderen. Niet echt goedkoop of comfortabel maar wel leuk om een keer mee te maken.

ViaZul Busstation Havana
ViaZul Busstation Havana

Dan heb je nog de Viazul. Dit is een toeristenbus. Prima te doen, fijne bussen, airco en netjes. Het enige nadeel is wel dat je van je hostel naar een Viazul bustation moet worden gebracht. Deze liggen niet altijd in het centrum. In Havana heb ik de taxi collectivo naar het busstation genomen, 10 autominuten verderop. In Viñales en Cienfuegos kon ik makkelijk vanaf het busstation lopen naar mijn accomodatie. Als je met de bus reist neem dan wel een vestje mee, de airco staat soms hard. En, schrijf alvast de adressen van de Viazul busstations op zodat je die bij je hebt. Deze kan je niet even tussendoor makkelijk opzoeken op internet.

Eten en Drinken in Cuba

Diner in Havana
Diner in Havana

Het eten in Cuba is niet bijzonder. Rundvlees is er nauwelijks te krijgen. Maar kip, rijst en bonen zijn er in overvloed. Uiteraard wordt dit wel steeds beter en kan je ook pizza en pasta krijgen. In Havana Vieja heb je leuke restaurantjes. Ik heb hier twee keer gegeten. Ook vlakbij het hostel in Centro Havana heb ik een keer gegeten samen met een kamergenoot. Dit was goed en erg gezellig.

Mijn ervaring

America in Havana
America in Havana

Ik vond Havana fantastisch. Je gaat echt terug in de tijd en ik heb mijn ogen hier uitgekeken. Ik ben er drie dagen geweest en dat was precies goed. De temperatuur in november was ook prima. Zo’n 28 graden. Tijdens mijn hele reis heeft het maar 1 keer een paar uurtjes geregend. In Havana ben ik ’s avonds niet alleen op pad geweest. Toen het donker begon te worden zorgde ik ervoor dat ik weer in of in de buurt van mijn hostel was.

Havana is een grote stad en het voelde voor mij, ook misschien omdat het mijn eerste bestemming was, niet prettig om als vrouw alleen ’s avonds de straat op te gaan. Wellicht zijn er andere mensen met een andere ervaring. Maar ik heb het zekere voor het onzekere genomen. Havana is wel een drukke stoffige stad. Met heel veel verkeer. Maar het is echt prachtig. Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik wil zeker ooit nog een keer teruggaan. 

Wat was jouw ervaring?

Ben jij ook al in Cuba geweest? Wat was jouw mooiste ervaring van Havana? Of wil je nog gaan? Scroll naar beneden en laat je reactie achter. Ik ben erg benieuwd om deze te lezen.

Facebook en YouTube

Wil je meer Cuba reisverslagen lezen? Of andere reisinspiratie op doen? Volg me dan op mijn Facebookpagina Travelcompass.nl of op mijn YouTube kanaal.

Volgende blog lezen? Klik hier: >> Cuba Rondreis #2 Viñales.
Alle blogs over Cuba lezen? Klik hier >> Alle Cuba Blogs

Laat een reactie achter