CubaVerre reizen

Cuba – Rondreis #3 Cienfuegos

Plein José Martí in CienfuegosPlein José Martí in Cienfuegos

Na 3 fijne dagen in Viñales werd het weer tijd om verder te gaan. Ik heb mijn tas gepakt en ben naar het centrale plein gelopen waar de bus alweer stond te wachten. Mijn ticket voor de bus moest ik ophalen aan de overkant van de straat bij het Viazul kantoortje. De busreis duurde ongeveer een uur of 5. Best een lang stukje voor de boeg dus. Halverwege zijn we nog even gestopt voor een lunchpauze.

Cienfuegos – De parel van het Zuiden

Mooie gebouwen in Cienfuegos
Mooie gebouwen in Cienfuegos

Cienfuegos betekent letterlijk de stad van duizend vuren, maar staat beter bekend als de Parel van het Zuiden. Het is een kleine plaats met Franse invloeden. Je vindt hier een hele andere bouwstijl. Het is relatief rustig in Cienfuegos. Er zijn weinig toeristen die deze plaats hebben ontdekt. Omdat het zo’n kleine plaats is zou ik je niet meer dan 1 overnachting aanraden. Ik ben er twee nachten gebleven maar één was ook genoeg geweest. 

Nadat ik van de Viazul busstation naar mijn accomodatie ben gelopen was het eerst tijd om even uitgebreid te douchen. Daarna ben ik Cienfuegos ingelopen om te verkennen. En heel toevallig, binnen een uur kwam ik Sarah en Bas tegen die ik in Viñales had ontmoet. We hebben telefoonnummers uitgewisseld en spraken af om die avond samen wat te gaan eten.

Ik vervolgde mijn wandeling. En ja hoor, nog geen uur verder kwam ik ook Martijn en Dave tegen, die we ook in Viñales hadden ontmoet. En ook met deze mannen afgesproken om die avond gezamenlijk even te eten. Toch een stuk gezelliger met een groep in plaats van alleen.

Accomodatie Cienfuegos

Casa Particular in Cienfuegos
Casa Particular in Cienfuegos

Ik had een casa particular gehuurd in het centrum van Cienfuegos, bij hostel El Mirador. Ik heb deze casa geboekt via homestay.com. Cubanen hadden in 2017 nog geen WiFi thuis dus het kan even duren voordat je antwoord krijgt met boeken. Ik had een nette kamer bij mensen in huis. Dit was een ouder echtpaar. De kamer was netjes maar eenvoudig met en suite een douche. De zoon des huizes was een soort van D.J. Bovenop het dak van de casa gaf hij soms een feestje maar hier heb ik totaal geen overlast van gehad. De prijs voor deze kamer was 53 euro voor 2 nachten.

Bezienswaardigheden Cienfuegos

1. Punta Gorda
Punta Gorda Cienfuegos
Punta Gorda Cienfuegos

De tweede dag ben ik vroeg opgestaan en heb ik een lange wandeling gemaakt naar Punta Gorda. De wandeling hiernaartoe is erg mooi. Je bent wel twee uur bezig heen en terug. Je ziet onderweg de mooiste gebouwen. Ik had Punta Gorda al opgeschreven en in mijn maps.me app gezet. Dus de route vinden was niet zo moeilijk. De terugweg moest ik op een gegeven moment naar het toilet. Na een stukje lopen kwam ik een openbaar park tegen met een wc gebouwtje. Er was niemand te bekennen. Ik liep dus naar het wc gebouwtje toe, komt er ineens vanuit het niets een Cubaans vrouwtje aangesneld, die gaat naast de deur van het wc gebouwtje op een stoeltje zitten en kijkt mij met opgeven hand aan dat ze geld wil hebben. Zo vreemd! Helemaal omdat het ook totaal niet schoon en fris was. Als je geld moet betalen oké, maar zorg dan gewoon voor een schoon en fris toilet. Dit soort taferelen zal je vaker in Cuba tegenkomen. Je moet overal voor betalen; als je gebruik maakt van openbare smerige w.c.’s of als je ergens een scooter wilt parkeren aan bijvoorbeeld het strand. Houd er trouwens rekening mee dat de meeste openbare w.c.’s geen bril hebben. Ik had altijd papieren zakdoekjes bij me want w.c. papier is soms ook in geen velden of wegen te bekennen. 

2. Zonsondergang aan de Malecón
Zonsondergang in Cienfuegos
Zonsondergang in Cienfuegos

In de haven van Cienfuegos vind je de mooiste zonsondergangen. De gebouwen krijgen in de ondergaande zon een heel mooi gezicht. En om de zon in de haven onder te zien gaan, prachtig gewoon.

3. Waterval El Nicho
Waterval El Nicho met Sarah, Bas en Martijn
Waterval El Nicho met Sarah, Bas en Martijn

Vanuit Cienfuegos ben ik met Bas en Sarah naar Trinidad gereden in plaats van met de bus. Zo lief dat ik mee mocht rijden. Ook Dave en Martijn sloten zich bij ons aan. Toevallig gingen we allemaal naar Trinidad. Maar… onderweg zouden we stoppen bij de waterval El Nicho. Een prachtige waterval waar je heerlijk kan zwemmen. Vergeet dus niet je zwemkleding en ook niet je paspoort want die moet je bij je hebben voordat je naar binnen kan. Het water komt met geweld naar beneden. Echt mooi om te zien. Het is een goed uur rijden naar El Nicho en de wegen zijn behoorlijk stijl.

4. Boulevard San Fernando

In Cienfuegos is er een grote winkelstraat. Leuk om doorheen te lopen maar erg veel aanbod is hier niet. Ik had de pech dat het net regende toen ik hier doorheen liep. Maar desondanks was het leuk om de bedrijvigheid in deze straat te zien.

5. Plein José Martí
Plein José Martí in Cienfuegos
Plein José Martí in Cienfuegos

Het centrale plein heet hier José Marti. Rondom dit plein staan de mooiste gebouwen. Ook kan je hier diverse restaurantjes vinden. Aan het plein vind je een kantoortje van ETECSA waar je een WiFi kraskaart kan kopen. Op dit plein kan je dan ook internetten. Sla het adres voor dit plein ook ergens op zodat je het met je maps.me app snel op kan zoeken als je in Cienfuegos bent.

Eten en Drinken

Diner in Cienfuegos
Diner in Cienfuegos

Het eten en drinken in Cienfuegos was in een woord bedroevend. Zelfs de restaurants die op tripadvisor stonden waren niet erg bijzonder. En aangezien ik niet zo van vis houd was de keuze nog beperkter. Het eten was niet slecht, het was wel te eten. Maar niet geweldig.

 

 

Rooftop Bars

Na het eten zijn we nog het centrum van Cienfuegos ingeweest. We zijn naar een zogeheten rooftopbar gegaan om van een mooi uitzicht over de stad te genieten en te luisteren naar een bandje die Guantanamera speelt, wat je in elke stad hoort.

Mijn ervaring

Che Guevarra in Cienfuegos
Che Guevarra in Cienfuegos

Ik vond Cienfuegos leuk maar achteraf was één overnachting hier voldoende geweest. Het is een kleine plaats waar niet zo veel te beleven is. Wel zijn er veel prachtige gebouwen. De architectuur is echt mooi. En er zijn weinig toeristen.

Wat was jouw ervaring?

Ben jij ook al in Cuba geweest? Wat was jouw mooiste ervaring in Viñales? Of wil je nog gaan? Scroll naar beneden en laat je reactie achter. Ik ben erg benieuwd om deze te lezen.

Facebook en YouTube

Wil je meer Cuba reisverslagen lezen? Of andere reisinspiratie op doen? Volg me dan op mijn Facebookpagina Travelcompass.nl. En op mijn YouTube kanaal ben ik begonnen met vlogs. Ik zou het super leuk vinden als je je op mijn kanaal wilt abonneren.

Volgende blog lezen? Klik hier: >> Cuba Rondreis #4 Trinidad
Alle blogs over Cuba lezen? Klik hier >> Alle Cuba Blogs

Laat een reactie achter