Zwitserland

Hoe duur is Zwitserland?

Zwitserse FrankenZwitserse Franken

18-21 September 2020 verbleven wij in Zwitserland. En Zwitserland is duur. Dit is algemeen bekend, maar als je er nog nooit bent geweest, dan weet je niet precies hoe duur het eigenlijk is. Met dit blog probeer ik hierin wat inzicht te geven.

Op de terugweg van Kroatië naar Nederland, zijn we voor 3 dagen naar Zwitserland gegaan.

Wat zijn gangbare prijzen?

Hieronder een overzichtje van de gangbare zaken die wij hebben betaald in Zwitserland. Dan weet je waar je ongeveer rekening mee moet houden. Ze hebben hier geen Euro maar de Zwitserse Frank (CHF). 100 CHF is ongeveer 92 euro.

Wegenvignet

Als je naar Zwitserland gaat moet je een wegenvignet hebben. Het bleek nogal lastig te zijn om aan een vignet te komen. Vlak voor de grens van Italië naar Zwitserland zijn we bij 4 grote benzinestations gestopt en nergens hadden ze een vignet. Pas echt aan de grens zelf was er een barretje waar ze vignetten verkochten. Dit was de eerste uitgave, een wegenvignet kost 43 euro. Je kan een wegenvignet uiteraard ook van de voren bij de ANWB regelen.

Eten en drinken

In Zwitserland uit eten gaan is prijzig. Mocht je langer dan een paar dagen in Zwitserland blijven dan raad ik je aan om voor een appartement te gaan waar je zelf kan koken. Of bij de supermarkten Migros en COOP te eten. Dat scheelt behoorlijk. Hieronder een overzicht met de gemiddelde prijzen voor eten en drinken.

Food truck festival in de Altstadt van Interlaken

Pizza 24 CHF ( 22 euro)
Soep 9-22 CHF (8-20 euro)
Pasta 22-24 CHF (20-22 euro)
Halve liter bier 5-6 CHF (4-5 euro)
Cola zero 4-5 CHF (3,5 – 4 euro)
Schnitzel met patat 39 CHF (36 euro)
Biefstuk 500 gram 72 CHF (66 euro)
Aperol Spritz 9-12 CHF (8-11 euro)
Riesling witte wijn, glas 20 dl 6 CHF (5,50 euro)
Pita kebab op het foodtruckfestival 12 CHF (10 euro)
Cappuccino 5 CHF (4,5 euro)

Tip: Eet bij de COOP of bij Migros. Dit zijn supermarkten waar een restaurant bij in zit. En dan ben je veel goedkoper uit!

Tanken

Voor diesel betaal je 1,48 CHF en voor benzine 1,36 CHF. Een pakje sigaretten Marlboro (20 stuks) kost 8,80 CHF.

Overnachten

Wij verbleven bij een 3 sterrenhotel: Het Alpenrose Hotel en Gardens en we betaalden hier 390 CHF (364 euro) voor, voor 3 nachten, inclusief ontbijt.

Alpenrose Hotel and Gardens, Wilderswil Zwitserland
Alpenrose Hotel and Gardens, Wilderswil Zwitserland

Excursies

Als je wilt skydiven moet je je portemonnee trekken, hiervoor betaal je 450 CHF (400 euro). Wil je naar de Top of Europe, het hoogste punt op het Jungfraujoch gebergte dan moet je hier 200 CHF (180 euro) voor neertellen.

Openbaar vervoer

We hebben diverse uitstapjes gemaakt in de regio. Naar Lauterbrunnen was het 15 minuten met de trein en dit kostte ons zo’n 11 CHF (10 euro) per persoon. Naar de Brienzersee was het 5 minuten met de trein naar Interlaken en dan overstappen en 20 minuten verder reizen naar de Brienzersee. Dit kosten ons 15 CHF (13 euro) per persoon.

Brienz am See

Internet

Wij hadden in Zwitserland geen internet op onze telefoon. Zwitserland valt buiten de EU waardoor onze T-mobile abonnement hier niet functioneerde. Wel konden we internetpassen downloaden voor als je buiten de EU bent. Handig omdat je soms wat moet opzoeken, treintijden, google maps, etc. Een pasje voor 1 GB kostte ongeveer 12 euro. We hadden gratis WiFi in het hotel. Als je overdag een beetje oppast (niet facebooken, instagrammen of youtuben) maar dit ’s avonds in het hotel doet, dan kan je met 1 GB internet prima uit de voeten.

Eindoordeel

We vonden Zwitserland prachtig. Maar dat je overal zoveel moet betalen drukte op een gegeven moment best een stempel op ons verblijf. Het is niet dat we het niet kunnen betalen. Maar als je het omrekent zijn sommige bedragen echt onnozel en is het gewoon veel geld.

We kwamen vanuit Kroatië en hier was alles betaalbaar. Daar kan je voor 15 euro per persoon uit eten, heb je een hoofdgerecht en voldoende drinken erbij. Dat is natuurlijk ook een groot verschil. Zwitserland is met heel veel dingen wel 3 keer zo duur als Nederland. Tenzij je, zoals ik eerder noemde, een appartement hebt of op een camping staat waar je zelf kan koken bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk zullen we niet snel weer naar Zwitserland gaan. Toegegeven, het land is werkelijk prachtig, de natuur is beeldschoon, de dorpjes zijn knus en authentiek. Maar dat vind je in Oostenrijk ook. Daar heb je ook geweldige gebieden, prachtige natuur en hoge bergen. En dat voor meer betaalbare prijzen. Als we weer naar de bergen toe willen dan zullen we, denk ik, weer voor Oostenrijk kiezen. Desondanks vonden we het wel een mooie ervaring en weten we ook weer wat Zwitserland te bieden heeft.

Dit is ons overzicht met gangbare prijzen in Zwitserland. Ben jij al eens in Zwitserland geweest? Wat was jouw ervaring met de kosten die je hebt gemaakt? Laat je reactie achter onderaan dit blog.

Laat een reactie achter