Vakantie in Oostenrijk

Een dagje Hallstatt in Oostenrijk

Hallstatt aan de HallstatterseeHallstatt aan de Hallstattersee

Donderdag 3 september 2020 – Vandaag zijn we vanuit Fuschl am See een dagje naar Hallstatt gegaan. Hallstatt is een bekende trekpleister in het Salzakammergut. Elk jaar komen er dagelijks maar liefst zo’n 10.000 toeristen naar deze mooie plaats, terwijl Hallstatt zelf maar zo’n 900 inwoners heeft. Omdat het dit jaar Corona-tijd is, was het lang niet zo druk als andere jaren.

Wat is er nu zo mooi aan Hallstatt?

Hallstatt is een pittoresk dorpje aan de Hallstattersee en het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je hebt hier knusse straten en pleinen en de ligging is perfect. Als je door het dorpje heen loopt kijk je zo de Hallstattersee op, mooi blauw water waar watersporters recreëren en de rondvaartboot zijn ronde doet. Een prachtig gezicht. In China vonden ze dit dorp zelfs zo mooi dat ze het volledig hebben nagebouwd, in spiegelbeeld.

Dorpsgezicht van Hallstatt

Parkeren in Hallstatt

Parkeren is wel een dingetje in Hallstatt. Wij zijn bewust vroeg vertrokken om de drukte voor te zijn en we waren om 10.00 uur op de parkeerplaats in Hallstatt. Omdat Hallstatt zoveel toeristen trekt is het wel slim om zo vroeg mogelijk te gaan en het weekend te vermijden. Op de donderdag dat wij er waren viel het behoorlijk mee met de drukte. We stonden op P2 en vanuit hier was het zo’n 10 minuten lopen naar Hallstatt.

Tip: Mochten de parkeerplaatsen vol zijn dan kan je ook nog doorrijden naar Obertraun. Daar kan je dan parkeren en de rondvaartboot naar Hallstatt pakken.

Prachtig dorp

Zoals ik al had genoemd is Hallstatt en prachtig dorp. We zijn langs het water het dorp ingelopen. Onderweg kom je een leuk restaurant tegen met een prachtige ligging aan het water. Als je doorloopt kom je langs een kerk en een dorpsplein, een heel mooi gezicht. Hallstatt is niet groot. Je moet ervanuit gaan dat je ongeveer 3 uur daar kan vermaken. Tenzij je de zoutmijnexcursie erbij aankoppelt. Dan ben je nog eens 2 uur verder.

Gezellig zitten aan het restaurant aan de Hallstattersee
Dorpsplein Hallstatt

De zoutmijnen in Hallstatt: Salzwelten

Ingang Salzwelten, de zoutmijn van Hallstatt

Toen we terugliepen naar de parkeerplaats kwamen we langs de kabelbaan en zagen we een bord van een zoutmijnexcursie. Ik was nog nooit in een zoutmijn geweest dus dit leek mij wel mooi om te doen. Onder het mom van ‘Nu we er toch zijn’.

Een ticket voor de zoutmijn kost 34 euro per persoon. Best wel prijzig dus. We konden met de kabelbaan naar boven en van daaruit had je een prachtig uitzicht over Hallstatt. Maar we waren er nog niet. We moesten nog 650 meter verder lopen om bij de zoutmijn te komen. Nu is dat op een vlakke weg niet zo ver, maar dit was echt klauteren en best wel zwaar. Bij de zoutmijn aangekomen moesten we een overall over onze kleren aan. We vonden dit een beetje onnozel maar goed, het zal wel met de totaal-ervaring te maken hebben.

Een gids, die Duits en Engels sprak, leidde ons rond de zoutmijn in. Tijdens de gehele excursie moet je een mondkapje op. Je moet best ver lopen en onder de grond is het behoorlijk fris, zo’n 8 graden. Je gaat twee keer met een soort van glijbaan naar beneden. De gids vertelde over het zoutwinnen, hoe dat vroeger ging en hoe het tegenwoordig gaat. We hebben video’s en een lichtshow gezien. Al met al duurde de excursie zo’n 1,5 uur. Aan het eind van de excursie ga je met een soor treintje weer naar buiten. En als je terug komt moet je zo’n 5 stijle trappen omhoog klauteren.

Patrick en ik in onze overall tijdens de zoutmijnexcursie.

De excursie is ons eerlijk gezegd een beetje tegengevallen. Dit lag niet aan de gids, zij deed het heel leuk. Maar het was een excursie van 1,5 uur. Dit had gemakkelijk in een half uur of maximaal een uur gepast. Daarnaast vonden we het bedrag van 34 euro p.p. vrij hoog voor wat we kregen. Als je vergelijk dat je in Nederland voor dat geld een dag onder de pannen bent bij Attractiepark Slagharen.

En wat ons behoorlijk tegenviel was het vele staan, klimmen en lopen. De stijle stukken die je op moet. We waren bekaf na de excursie. Mensen die slecht ter been zijn of een slechte conditie hebben raad ik echt af om deze excursie te boeken.

Me and my new best friend 😉

Desondanks hebben wij een leuke dag gehad in Hallstatt. Wij hebben de dag afgesloten bij St. Wolfgang aan de Wolfgangsee. Hier zijn we vorig jaar een dagje geweest en lag op de route terug. Moe maar voldaan zijn we daarna weer naar ons hotel in Fuschl am See gegaan.

Ben jij ook wel eens in Hallstatt geweest? Heb je ook de zoutmijnexcursie gedaan? Wat vond jij van deze ervaring? Ik ben hier erg benieuwd naar. Laat je reactie onderaan dit blog achter.

Bekijk de video van Hallstatt

In onderstaande video neem ik je mee naar Hallstatt en kan je de live beelden van ons bezoek bekijken. Wil je meer video’s zien en tips voor leuke uitstapjes in Duitsland en Oostenrijk? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Königssee in Berchtesgaden

Als je Hallstatt mooi vindt om te bezoeken dan is de Königssee in Berchtesgaden ook echt een aanrader. De Königssee is een must-see als je in het Salzburgerland verblijft. Lees hier het reisverslag.

Dorpsgezicht Hallstatt
Laat een reactie achter