DuitslandVakantie in Oostenrijk

Een dagje Königssee in Berchtesgaden

Tijdens ons verblijf in Fuschl am See mocht een tripje naar de Königssee niet ontbreken. De Königssee ligt in het natuurgebied Berchtesgaden in Zuid-Duitsland, Bayern en is één van de mooiste plekjes in dit natuurgebied.

Parkeren in Schönau am Königsee

Vanuit Fuschl am See reden we ongeveer in 50 minuten naar de Königssee. Het adres om te parkeren in Seestrasse 3 in Schönau am Königssee. Maar toen we hierheen reden viel het ons al op hoe druk het was! Parkplatz 1 was een enorme grote parkeerplaats maar deze was om 10.30 uur al helemaal vol. We moesten dus weer terug naar Parkplatz 2 en hier hebben we nog een plekje kunnen vinden. We kochten een dagparkeerkaart voor 5 euro en vanaf de parkeerplaats konden we te voet naar de Königssee.

Zo gezegd zo gedaan. Na een paar minuten lopen zagen we een informatiepunt en daar stond op dat de wachttijd voor de boten al 1,5 uur was. Dat was even schrikken! We zijn dus maar even verder gelopen en bij een café hebben we eerst maar een bakje koffie gedronken. We twijfelden of we wel met de boot zouden gaan omdat het zo enorm druk was en wilden er even over nadenken of we de wachttijd er wel voor over hadden. Op het plein voor de boten stond het ook bomvol. Toch hebben we besloten om maar in de rij te gaan staan en wat ben ik blij dat we dat hebben gedaan.

Tickets kopen voor de Königssee

Er waren 3 lijnen open waar je tickets kon kopen. Toen we bij lijn 1 aansloten ging de rij sneller dan gedacht. We waren vrij snel aan de beurt. Op het laatst moet je in de rij wel je mondkapje op. De tickets kosten 20,20 euro per persoon en de boottocht duurt ongeveer een uur. Nadat we de tickets hadden gekocht moesten we nog zo’n 40 minuten wachten voordat we met de boot konden. Maar die tijd hebben we doorgebracht op een terras vlakbij de boten. Zo is wachten prima te doen en konden we lekker mensen kijken.

Eén van de boten die over de Königssee vaart.

Online tickets kopen voor de Königssee

Later kwam ik erachter dat je ook online tickets kan kopen, maar die moet je tenminste één dag van te voren kopen en je moet dan van te voren aangeven hoe laat je er moet zijn. Op de dag zelf kan het niet. Voor ons was dat ook niet handig want we besloten op het laatste moment om deze dag naar de Königssee te gaan. Het is wel fijn als het mooi weer is want dan lijkt het water juist erg blauw en komt de omgeving helemaal tot zijn recht. Dat is minder bij slecht weer.

De boottocht

De boottocht duurt ongeveer een uur. Je kan stoppen bij St. Bartholomä. Dit is een klein plaatsje met een hele mooie kerk, maar je bent hier snel uitgekeken. Als je hier naartoe wilt gaan, dan kan je beter op de heenweg uitstappen. Dan is de kans groter dat je weer de boot op kan als je weer weg wilt.

Het kerkje van St. Bartholomä

Het eindpunt van de boottocht is het plaatsje ‘Salet’. Hier kan je uitstappen en te voet naar de Obersee. Dit is een korte wandeling van zo’n 20 minuten. Vanuit de Obersee kan je nog verder wandelen maar dat hebben wij niet gedaan. We waren al veel tijd kwijt met wachten en we wilden niet de laatste boot pakken omdat dan natuurlijk iedereen weg wil gaan. Toch was dit wel goed geregeld want toen we weg wilden stonden we wel in de rij, maar de boten voeren af en aan. Dus uiteindelijk hebben we maar een kwartiertje hoeven wachten.

Per dag worden er 6000 mensen overgezet in het hoogseizoen en buiten corona tijd. Er varen maar liefst 19 boten per dag. Omdat het nu corona tijd is zijn de boten minder vol. In een boot passen 85 mensen maar er gaan er nu rond de 60 mensen mee. Vanwege corona moet je wel de hele bootreis je mondkapje ophouden maar dit vonden wij geen probleem.

Tijdens de boottocht kijk je je ogen uit. De bergen zijn hoog en kollosaal, het water is prachtig van kleur, de natuur doet echt wat met je. Op de boot geeft een man uitleg over alles wat je ziet. Bijzonder is dat je tussen de bergen een echo kan horen. Halverwege de tocht stopt de boot op het water en speelt deze man een lied op zijn trompet. Als je goed luistert, hoor je de echo door de bergen. Prachtig!

Eindpunt Salet – Obersee

Aangekomen in Salet kan je een verhard wandelpad volgen. Je kijkt je ogen uit zo mooi is de natuur hier. En het is hier zo gigantisch dat je alle drommen mensen die deze kant opkomen haast niet weer vind. Iedereen waaiert helemaal uit over het wandelgebied. Wanneer je de bocht om komt zie je een gezellig restaurant met een prachtig uitzicht over de bergen. Hier hebben we even wat gedronken en vervolgenen onze tocht vervolgens naar de Obersee. Wat mooi was het hier. De bergen waren zo hoog dat een groot gedeelte van de vallei in de schaduw lag ondanks dat de zon scheen.

Prachtig wandelen tussen de bergen

Rond 16.00 zijn we weer met de boot teruggegaan en rond 17.15 waren we weer bij onze bus op de pakeerplaats. We hebben een prachtige dag gehad en hebben onze ogen uitgekeken. We vonden dit zo indrukwekkend en mooi dat we het hier de rest van onze vakantie nog vaak over hebben gehad.

Het Adelaarsnest van Hitler

In Berchtesgaden ligt het Adelaarsnest / Kehlsteinhaus van Hitler. Het gerucht gaat dat Hilter dit huis voor zijn 50e verjaardag heeft gekregen. Inmiddels is het adelaarsnest omgetoverd tot restaurant en kan je weinig terugvinden van hoe het was tijdens de tweede wereldoorlog. Wel kan je hier prachtig zitten en heb je een mooi uitzicht over de Königssee. We wilden hier graag naartoe maar heel 2020 is het Adelaarsnest gesloten.

Verblijf je dus in het Salzburgerland? Neem dan zeker een kijkje bij de Königsee. Ga wanneer het weer mooi is en koop eventueel je tickets online. Zo haal je het meest uit je dag!

Vlog / Video van de Königssee

Tijdens ons verblijf aan de Königssee heb ik nog een leuke video gemaakt. Ga met ons mee naar de Königssee door op onderstaande video te klikken. Meer video’s zien? Vergeet dan niet om je te abonneren op mijn YouTube kanaal.

 

Laat een reactie achter