KampeertipsKamperen

Mijn 5 favoriete (bord)spellen 2023

20220819_173305

De zomerperiode breekt weer aan en zoals elk jaar deel ik hierbij mijn lijst met (bord)spellen die wij meenemen op vakantie. Zonder (bord)spelletjes is de vakantie niet compleet. Elk jaar gaan er oude favorieten maar ook nieuwe spellen mee op vakantie. Ik houd ervan. Hieronder geef ik een overzicht van mijn favoriete spellen voor de komende vakantie. Wil je de lijst van 2022 zien? Klik dan hier.

1. Dominion – 2 t/m 4 spelers

Dominion is een kaartspel dat snel te leren is. In de doos zitten vele verschilende kaarten. Je hebt geldkaarten waarmee je andere kaarten kunt kopen. Overwinningskaarten die je kunt kopen om punten te scoren. En actiekaarten waarmee je zelf voordelen hebt of andere spelers dwars kan zitten. Dominion vind ik een erg leuk spel. De actiekaarten maken het spel heel leuk en afwisselend. Alleen al in het basisspel kan je goed afwisselen. Dominion is een deckbuilder wat wil zeggen dat je je handkaarten uitbreid met actiekaarten en geldkaarten. Door dit zo goed mogelijk te doen en je kaarten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen probeer je de meeste overwinningskaarten te bemachtigen. Echt een aanrader.

Er zijn vele uitbreidingen van Dominion beschikbaar. Intrige is de uitbreiding die na het basisspel op de markt is gebracht, deze gaan wij binnenkort aanschaffen. Het enige nadeel is misschien de doos, het is een grote doos om mee te nemen. Maar omdat wij hier zo’n fan van zijn gaat deze zeker met ons mee.

Uitgever: 999 games
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Prijs: 34,99
Duur van een potje: ca. 30 minuten
Hier te koop: bol.com, klik hier

2. Kaartspel Schotten Totten – 2 spelers

Een absolute topper vinden wij het kaartspel Schotten Totten. Het lijkt wel een beetje op een combinatie van Patience en Yathzee. Je moet rijen met kaarten maken die of van dezelfde nummers zijn of opvolgende nummers. Je kan elkaar hier behoorlijk mee dwars zitten en je  raakt makkelijk verslaafd aan dit spel. Soms ga je voor een strategie. Je tegenstander ziet dit en gaat misschien voor dezelfde strategie. Dan moet je kijken wie dit het snelst voor elkaar krijgt. Wie het eerst 3 grensstenen die naast elkaar liggen veroverd, of 5 grensstenen veroverd die niet naast elkaar liggen, wint het spel. Je onvangt een basisspel en daarnaast wat extra speelkaarten voor gevorderden. Deze extra speelkaarten geven het spel wat meer uitdaging wanneer je het basisspel wat meer onder de knie hebt. Echt een aanrader! Je wordt bloedfanatiek en probeert steeds een betere taktiek te bedenken.

Uitgever: Iello
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Prijs: 14,99
Hier te koop: bol.com, klik hier

3. Regenwormen + uitbreiding – 2 t/m 7 spelers

Regenwormen is ook zo’n leuk spelletje. Het werkt met stenen waar nummers en wormen op staan. Deze stenen lijken op Rummikub stenen. Je hebt 5 dobbelstenen en je moet zo hoog mogelijk gooien. Je moet tijdens je beurt zowiezo dobbelstenen gooien met een regenworm erop anders ben je af. Een regenworm op je dobbelsteen is 5 punten waard. De punten die op de dobbelstenen staan tel je bij elkaar op. Vervolgens mag je een steen pakken met dit nummer erop. Gooi je precies het cijfer dat op een steen van een tegenstander staat mag je deze afpakken. Op de stenen staan ook regenwormen. Wie aan het eind van het spel de meeste regenwormen telt op zijn of haar stenen wint.

Wij hebben dit (bord)spel in Kroatië erg veel gespeeld met zijn tweeën en dit spel is super leuk om te doen. Op een gegeven moment deden wij wie het eerste 10 potjes had gewonnen. Dit spel is dus ook super leuk om met zijn tweeën te spelen. Omdat we dit spelletje zo vaak hebben gespeeld, is op een gegeven moment de uitdaging een beetje weg. Regenwormen heeft een uitbreiding waarmee je weer wat meer uitdaging in het spel terug krijgt. De uitbreiding bevat twee extra tegels, 7 regenwormfiches en 5 specialisten. Ik vind de uitbreiding in verhouding met het basisspel wel prijzig, maar zeker leuk om erbij te hebben.

Uitgever: 999 games
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Prijs basisspel: 14,49
Prijs uitbreiding: 15,99
Prijs combinatie basisspel en uitbreiding: 35,50
Hier te koop: bol.com, klik hier

4. Clever 4Ever – 1 t/m 4 spelers

Clever 4Ever is alweer de vierde editie van het spelletje Clever. Clever 4Ever is een heel leuk dobbelspelletje. Je hebt verschillende kleuren dobbelstenen. Tijdens je beurt mag je steeds dobbelstenen van dezelfde kleur wegleggen. De ogen op de dobbelstenen tel je bij elkaar op en vervolgens kan je kruisjes zetten. Door slim en tactisch kruisjes te zetten op je speelvel kun je extra punten en voordelen halen. Dit is erg verslavend want gaandeweg kom je tot betere inzichten en tactieken. Je kan jezelf uitdagen om elke ronde steeds meer punten te gaan halen. Wie aan het eind de meeste punten heeft wint. Dit spel is minder geschikt voor kinderen.

Dit is één van de weinige (bord)spellen die je ook alleen kan spelen. Maar met zijn tweeën is dit spel het leukst vind ik. Als je het met meer dan 2 spelers doet moet je tussendoor veel op elkaar wachten wat minder leuk is. Aanrader! Je kan Clever 4Ever  hier kopen voor 16 euro. Dit spel is minder geschikt voor kinderen.

Uitgever: 999 games
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Prijs: 15,99
Duur van een potje: ca. 30 minuten
Hier te koop: bol.com, klik hier

5. Kaartspel Splendor – 2 t/m 4 spelers

Splendor is de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2015. Het is een heel leuk (bord)spel. Ook voor 2 spelers. Je kruipt in de huid van een handelaar en je moet edelstenen en andere waardevolle schatten verzamen. Met je waardevolle schatten kun je mijnen en transportmiddleen kopen en kunstenaars aannemen om prachtige juwelen te maken. Het is een tactisch en vlot spelletje en zeer verslavend.

Uitgever: Space Cowboys
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Prijs: 27,99
Hier te koop: bol.com, klik hier

Laat een reactie achter