KampeermiddelenKamperen

Tent, Vouwwagen of Caravan?

Sterckeman caravanSterckeman caravan

Met mijn ouders zijn we in de jaren 90, jaren naar de camping geweest met een caravan. Eerst jaren naar camping de Vechtstreek in Hardenberg (dit heet nu de Sprookjescamping) en daarna nog naar camping ’t Veld (ligt naast de sprookjescamping) en de laatste jaren naar camping de Zwarte Bergen in Brabant.

We begonnen met een Kip caravan, daarna hebben we nog een Sterckeman gehad en vervolgens zijn we aan de laatste caravan toegekomen, de favoriet van mijn vader: de Hobby caravan mét Isabella voortent.

Toen ik oud genoeg was om zélf te kamperen heb ik ook een keer de caravan van mijn ouders meegehad. Maar toch had ik met een tent meer het kampeergevoel. Wellicht komt dat omdat we eerder zelf al een bijzettentje hadden naast de caravan. Het beste van twee werelden.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van kamperen met een tent of caravan? Ik noem ze hieronder op zodat je op basis daarvan wellicht zelf een keuze kan maken.

Kamperen met de tent

Linden 420 Vrijbuiter Tent bij Gardameer Italië
Linden 420 Vrijbuiter Tent

Wij vinden het kamperen met de tent heerlijk. De leefruimte die je hebt, de druppels van de regen op het tentdoek als het regent, dat klinkt zo gezellig. (Natuurlijk moet het niet te vaak regenen ;-). En omdat we vaak naar het zuiden gaan (Kroatië, Italië) dan koelt een tent ’s avonds lekker af. Maar ook kamperen met de tent heeft voor en nadelen.

Voordelen

 • Echt kampeergevoel
 • Veel leefruimte
 • Alles past in de auto (evt met dakkoffer) zodat je kan doorrijden
 • Koelt ’s avonds lekker af wanneer je in een warm land kampeert. Ik zag diverse campers en caravans op de camping staan, waarbij alles wagenwijd openstond en dan nog was het zo warm dat ik hier en daar iemand buiten zag slapen.
 • Als je de tent niet gebruikt dan leggen wij hem op zolder. Eet geen brood, ligt droog en kost niks.
 • Onze Linden 420 staat in een uurtje ongeveer, net zo snel als het opzetten van de Isabella voortent. We willen volgend jaar overstappen op de Miami Easy Air 6 van Obelink. Deze staat in 20 minuten.
 • Relatief ‘Goedkoop’ kamperen. Niet betalen voor stalling, onderhoud, afschrijving, verzekering, keuring etc.

Nadelen

 • Je kan eigenlijk niet in het voor- en naseizoen kamperen met de tent want dan is het (voor ons) te koud. Zelfs met een kacheltje is het niet zo ons ding. Natuurlijk kan het wel als je hier van houdt maar alles wordt ons dan te slof en nat en dat is voor ons niet het kamperen dat we graag doen.
 • Je moet erg veel meenemen. De auto zit nok vol en als je een gezin hebt zal je ook een dakkoffer of een aanhanger mee moeten nemen.
 • Een katoenen tent moet je altijd droog opbergen. Als je ’s morgens vroeg wilt vertrekken dan kan de dauw erin trekken. Dan moet je wachten tot hij droog is of je moet hem de volgende dag nog weer uithangen. Bij een nylon of polyster tent heb je hier geen last van. Die drogen sneller maar dan heb je een iets mindere kwaliteit. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een katoenen of polyester tent.
 • Het slapen op een slaapmat of luchtbed. Ik zet hem bij de nadelen omdat veel mensen dat een nadeel vinden. Ik vind het zelf geen nadeel. Wij hebben een verhoogd luchtbed aangeschaft waar we heerlijk op slapen. Net zo goed als thuis. En er zit een ingebouwde electrische pomp in, dus hij staat zo. Wel moet je even goed uitzoeken welk matras het beste bij je past. De Decathlon oplaasbare lattenbodems met een opblaasmatras erop zijn ook erg populair op het moment. Op goed slapen moet je in elk geval niet besparen.
 • Als het een uur duurt om de tent op te zetten is dat onzettend afzien als het 30+ graden is. Daarom gaan wij voor een opblaastent de volgende keer.

Kamperen met de caravan

Met de caravan is kamperen erg comfortabel. Ik heb het jaren gedaan met mijn ouders en broertje. Ik kende niet anders. Maar ook hier zitten voor- en nadelen aan.

Voordelen

 • Je kan veel meenemen en alles van te voren al in de kastjes doen. Zelfs onze fietsen konden mee naar de camping.
 • Je zet de caravan op de plek, draait de pootjes uit en je kan eten en slapen. Als het regent kan je de voortent op een later moment opzetten.
 • Je kan ook in het voor- en naseizoen kamperen of zelfs winterkamperen. In de caravan is het veel warmer dan in een tent.
 • Je hebt je eigen douche en toilet. Dit is wel gemakkelijk wanneer je er ’s nachts uitmoet om te plassen. En tandenpoetsen kan je ook in de caravan.
 • Je kan de caravan zo luxe maken als je zelf wilt. Met bijvoorbeeld een mover om hem op de plek te zetten. Of een airco erin plaatsen als het warm is.
 • Als de voortent van katoen is moet deze ook droog mee. Mocht het regenen op de dag van vertrek dan kan je hem in de caravan uitleggen zodat hij verder kan drogen.
 • Met de caravan ga je sneller weg omdat hij sneller staat en het minder gedoe is. Maar ik ben benieuwd hoe het gaat als wij onze opblaastent hebben. Als het dan snel gaat met opzetten dan gaan wij ook vaker een weekend kamperen in mei t/m augustus in Nederland.

Nadelen

 • Je mag in de meeste landen niet harder rijden dan 90 km/u waardoor het langer kan duren voordat je op je eindbestemming bent.
 • Is veel duurder omdat je moet betalen voor: Verzekering, stalling, keuring, onderhoud. Ook als je naar het buitenland gaat moet je meer tol betalen.
 • Je hebt wel een sterke auto met trekhaak nodig om de caravan te trekken.
 • Aanschaf caravan is een stuk hoger dan bij een tent.
 • In sommige gevallen moet je een BE rijbewijs hebben. Rijbewijs B is voor het rijden met de caravan / aanhanger in de meeste gevallen geschikt. Zolang de toegestane maximale massa van de auto + caravan / aanhangwagen (leeg gewicht + laadvermogen) samen niet hoger is dan 3500 kg heb je geen rijbewijs B+ of BE nodig.

Kamperen met de vouwwagen

De vouwwagen heb ik nog niet genoemd want zelf heb ik hier geen ervaring mee. Wij hebben nooit een vouwwagen gehad. Ik weet dat er tegenwoordig mooie exemplaren zijn die je snel kan opzetten. Ook hierin bedden met lattenbodems. Wel is het nadeel dat je de vouwwagen ook weer helemaal droog moet inpakken. Dit kampeermiddel zit eigenlijk tussen een tent en een caravan in. Wel het tentgevoel maar een beetje meer comfort. Daarnaast heb je geen apart rijbewijs nodig voor een vouwwagen. Heb jij ervaring met een vouwwagen? Laat het je reactie onder dit artikel achter.

Wat kies je?

Nu je de voor- en nadelen hebt gelezen is het tijd om een keuze te maken. Maar wat kies je? De keuze voor een tent, caravan of vouwwagen is erg persoonlijk. Het is maar net wat je belangrijk vind en waar je van houdt. Ik kan je hiermee misschien een richtlijn geven:

 • Ga je vaak naar het zuiden van Europa op vakantie dan kan ik je een tent aanbevelen.
 • Houdt je van het ultieme kampeergevoel en veel leefruimte? Ook dan een tent.
 • Blijf je veel in Nederland op vakantie dan kan je beter een caravan nemen.
 • Wil je vaker gaan kamperen, een weekendje of een paar weken in de zomer of op wintersport? Ook dan is een caravan gemakkelijker.
 • Ben je op leeftijd en wil je niet te veel werk hebben met kamperen dan is een caravan ook ideaal. Je kan ook alleen de luifel opzetten en niet meer de hele voortent.

Wat is jouw favoriete kampeermiddel? Tent, caravan of vouwwagen en waarom? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Facebook

Wil je meer tips, reviews en campingverhalen? Volg me dan op facebook via facebook.com/travelcompass.nl

Laat een reactie achter