KampeermiddelenKamperen

Welke tent kies je? Katoen of Polyester?

Gezellig verlichting 's avondsGezellig verlichting 's avonds

Tenten zijn er in allerlei soorten en maten. Maar welke tent kies je? Dit is geheel afhankelijk van je eigen wensen en je eigen portemonnee. Maar in dit artikel kan ik je wellicht wel op weg helpen om een goede keuze te maken.

Katoenen Tent

Een katoenen tent heeft voor- en nadelen. Zo zijn deze tenten duurzamer en ademen ze goed. Het is vaak koel(er) in de tent en ze gaan langer mee. Ze zijn makkelijker schoon te maken. Maar aan de andere kant zijn ze vaak zwaar en moet je een grote tas meenemen.

Ze zijn meestal duurder dan een polyester tent. En je doet er meestal langer over om ze op te zetten. Daarnaast duurt het even voordat ze droog zijn na een regenbui. En je moet een katoenen tent wel droog opbergen anders krijg je het weer en/of schimmel erin. Wat wij nog wel eens doen als de tent nog niet helemaal droog is, is de tent thuis weer uithangen. Dat gaat prima.

Een katoenen tent wordt meestal aangeraden wanneer je langer op één plek blijft, zeg maar twee of drie weken op dezelfde camping. Een keer in de zoveel jaar moet je de tent met een spuitbus opnieuw impregneren zodat hij waterdicht blijft. Bij bol.com heb je al zo’n spuitbus voor 18 euro.

Linden 420 Vrijbuiter Tent bij Gardameer Italië
Linden 420 Vrijbuiter Tent van Katoen

Polyester Tent

Ook een polyester tent heeft voor-en nadelen. Deze tenten zijn meestal wat goedkoper dan een katoenen tent. Ze zijn licht en compact. Je hoeft meestal geen grote en zware tassen mee te nemen. Dat maakt dat deze tenten ideaal zijn voor beginners (die kamperen willen uitproberen) of als je rond wilt trekken. Daarnaast zijn ze ook snel weer opgedroogd na een regenbui. Het nadeel van een polyster tent is dat ze sneller stuk kunnen gaan. Ze ademen minder goed waardoor je vaker condens krijgt aan de binnenkant van de tent. En de naden zijn soms niet waterdicht waardoor je de naden van de tent eerst moet behandelen.

Hoeveel persoons tent kies je?

Soms is het lastig te bepalen hoe zo’n grote tent je neemt. De stelregel is dat je een tent neemt die 2 keer zo groot is als het aantal personen. Dus als je met twee personen bent is het het best om minimaal een 4-persoonstent te kiezen. Het is een beginnersfout om in dit geval een 2-persoonstent te kiezen, omdat je echt wel wat ruimte nodig hebt. Daar verkijk je je op.

Tenzij je op fietsvakantie wilt gaan met de tent of basic wilt kamperen en rond wilt trekken. In dat geval zou je het wel met een 2-persoonstent kunnen doen.

De tenten van Decathlon worden ook als een fijne beginnerstent gezien. Deze zijn er zowel in opblaasvariant of als stangenvariant. Ook een fijne en wat minder grote tent is de 4-persoonstent Obelink Summer 4 TC Easy Air voor 499,- euro

Oplaasbaar of stangen?

Dan heb je ook nog de keuze in een opblaasbare tent of een tent met stangen. Hier zitten ook weer voor- en nadelen aan. Stangen zijn altijd stevig aan gaan nooit lek. Wel kunnen stangen breken of moeilijk uit elkaar gehaald worden. Daarnaast is een tas met stangen zwaar. Maar een opblaastent kan lek gaan. Die kan je vervolgens plakken als een fietsband.

Een opblaasbare tent kan je snel opzetten. In vergelijking: Onze Linden 420 tent met stangen staat in een klein uur. Een Miami Easy Air staat in ongeveer 20 minuten. En je hoeft zelf minder te doen. De oplaastent is compacter. In dit geval zit de Linden 420 in drie grote tassen en de Miami Easy Air in twee tassen.

Nadeel is wel dat de opblaasbare tenten wel een stuk duurder zijn. Maar met opzetten heb je veel meer gemak. Lastig hoor.

Miami easy air tent van Obelink - voorkant
Miami easy air tent van Obelink – voorkant

Mijn persoonlijke voorkeur

Vanaf kind af aan heb ik eigenlijk (op één tent na) altijd een katoenen tent gehad. We hebben een keer een polyester tent gehad en die thuis opgezet. Nadat onze kat op de tent sprong en dus met de nagels van boven naar beneden gleed, is het vanaf toen altijd een katoenen tent geweest.

En een katoenen tent bevalt mij het best. Ik vind het lekker fris, minder benauwd en minder warm. Wij zijn helemaal fan van kamperen dus voor ons was het de moeite waard om in een grote duurzame tent te investeren. Wij zijn met zijn tweeën en hebben een Linden 420 van de Vrijbuiter. Dit is een 5-persoonstent.

Regelmatig vragen mensen wat wij met zo’n grote tent moeten. Maar ik vind het heerlijk. De ruimte die je hebt. Je kan relaxed staan en koken in de tent. Bij slecht weer genoeg ruimte om te zitten. Ideaal. Deze Linden 420 is echter niet meer verkrijgbaar, wellicht nog op marktplaats. Zoek je een vergelijkbare tent dan is de Obelink Amazonas 600 wellicht iets voor jou. Wij gaan in waarschijnlijk volgend jaar voor de Miami Easy Air van Obelink, omdat het opzetten eenvoudiger en sneller is.

Een vriendin van mij wilde met haar gezin het kamperen gaan uitproberen. Zij wisten nog niet zeker of het wel iets voor hun was. Ze hebben dus in eerste instantie voor een grote polyester tent gekozen. Voordeel: Deze was compact genoeg om in de auto mee te nemen, samen met 2 kinderen en alle bagage. En de prijs was gunstig genoeg om hem uit te proberen. De tent die zij hebben meegenomen was de Obelink Lugano 6 Plus. En ze zijn om. Ook zij hebben nu het kampeervirus te pakken.

Conclusie

Het ligt dus aan wat voor kampeerder je bent, wat je met je tent wilt doen en wat je ervoor over hebt.


Welke tent heb jij? En waarom heb je voor deze tent gekozen? Laat het me weten in de reacties onder het artikel.

Wil je weten wat je allemaal mee moet nemen als je (luxe) gaat kamperen? Dan is deze handige checklist misschien wel iets voor jou.

Facebook

Wil je meer tips en campingverhalen? Volg me dan op facebook via facebook.com/travelcompass.nl

Laat een reactie achter