CampingsItalië

2018: Review Bella Italia – Gardameer

8

In Augustus 2018 zijn we voor het eerst naar het Gardameer geweest, naar camping Bella Italia. Van kinds af aan hoorde ik de prachtige verhalen over het Gardameer van klasgenootjes. Zelf kwamen we met de caravan nooit verder dan Brabant. Ook leuk, begrijp me niet verkeerd. Maar de nieuwsgierigheid naar het Gardameer was gewekt. Die stond al even op de bucketlist. En dus, hup, naar het Gardameer. (Onderaan dit artikel kunnen jullie de korte video zien die ik over deze vakantie heb gemaakt).

Via Oostenrijk

We zijn via Oostenrijk naar het Gardameer gereden. In Gerlos zijn we een paar dagen gestopt en hebben genoten van de Oostenrijkse rust en natuur. In deze paar dagen kwamen we meteen tot rust. Zo fijn hier.

Camping Bella Italia in Peschiera del Garda

Camping Bella Italia Gardameer
Camping Bella Italia Gardameer

Dus na een paar dagen Oostenrijk, door naar het Gardameer. Na ongeveer 5 uur rijden kwamen we in de buurt van de camping. Maar wat was het druk op de weg. We hebben langs het Gardameer zeker een paar uur in de file gestaan. Op de camping aangekomen was het ook erg druk. Camping Bella Italia is een megacamping. We waren ingecheckt en moesten later maar terugkomen om onze papieren op te halen. Zo gezegd zo gedaan. We baanden met onze auto voorzichtig een weg door een mierennest van mensen. Men, wat was het druk hier, vergeleken bij Oostenrijk! Cultuurshock! Even wennen geblazen.

Kampeerplek

Kampeerplek Camping Bella Italia Gardameer
Kampeerplek Camping Bella Italia Gardameer

Het viel ons al op dat de kampeerplekken vrij klein waren. Onze tent kon er amper staan. Bij het opzetten van de tent konden we onze auto niet kwijt dus die hebben we tijdelijk even bij mensen voor de stacaravan gezet, tegenover onze campingplek. Deze mensen waren er niet en we dachten dat wanneer ze terug kwamen, ze wel begrip zouden hebben dat we even moesten uitladen en opzetten.

Toen begon de ellende. Tegenover ons stond blijkbaar een Italiaans gezin in die stacaravan. Na 30 minuten bezig kwam die beste man terug, hij kwam gelijk naar ons toe te schreeuwen met ‘THIS IS MY HOME!’. Pardon? We hebben de situatie rustig uitgelegd en toen mocht de auto er nog wel even blijven staan. 15 minuten. Toen moest meneer ineens zelf met de auto naar het zwembad (dat op 5 minuten lopen lag) en waar hij net vandaan kwam. Oké. Dus dan de auto maar weer verplaatsen.

Midden op de dag, stikheet, 35 graden, tent opgezet. We wilden even de camping aflopen naar het Gardameer. Even rondkijken. En eerlijk is eerlijk. De camping grenst meteen aan het Gardameer, dat was prachtig. Maar toen we de camping weer op wilden lopen, kwam er een Italiaanse mister Macho naar ons toe en werd ons op niet zo’n vriendelijke toon duidelijk gemaakt dat de camping alleen toegangelijk was voor gasten. Ja hallo pannekoek, wij stáán hier op de camping.

Moesten wij onze bandjes laten zien. Bandjes? Die hebben we niet gekregen van de receptie. Gelukkig had ik de reserveringsbevestiging nog op mijn telefoon. Niet dat hij er ook maar iets van snapte maar we mochten gelukkig wel het terrein weer op. We zijn toen maar eerst naar de receptie gelopen om onze bandjes op te halen. Dat werd ons dus niet verteld bij het inchecken en dan krijg je zo’n situatie. En ook irritant, je loopt de hele vakantie met zo’n stom bandje om je pols. Die eerste dag beloofde niet veel goeds. We waren al gelijk flauw van de irritantie en niet vriendelijke Italianen, die we de eerste dag zijn tegengekomen.

Boekje lezen voor de tent
Boekje lezen voor de tent

Gardameer: Peschiera del Garda

Peschiera del Garda - Gardameer
Peschiera del Garda – Gardameer

De dagen die volgden begonnen we het Gardameer te verkennen. We zijn een dagje naar Peschiera del Garda geweest dat op loopafstand lag. Ik denk 15 minuten lopen. Een prachtig plaatsje. Schilderachtig gewoon. Dit maakte al veel weer goed.

Zwembad

Zwembad Camping Bella Italia
Zwembad Camping Bella Italia

We hebben niet vaak gezwommen in het Gardameer. Het is er rotsachtig en je hebt dan echt waterschoentjes nodig. Die hadden we niet bij ons.  En het water zag er nogal troebel en vies uit dus  hebben we ook geen waterschoentjes gehaald. We zijn een paar keer naar het zwembad geweest op de camping. Maar het zwembad was niet te doen, zo druk. Echt haringen in een ton. Het zwembad was veel te klein voor het aantal mensen die op de camping waren. Jammer.

Drukte

Wat ons vooral is bijgebleven aan Camping Bella Italia is de enorme drukte. Als je met de auto ergens naartoe wilt sta je steeds in de file. Niet te doen. Ook op de camping zelf was het smoordruk. Broodjes halen ’s morgens op de camping? Vergeet het maar. Je kan dan een half uur in de rij gaan staan. We hadden gelukkig een koelkast met een kleine vriezer erbovenop gehuurd via Garda Service 4U. De huurprijs is bijna net zoveel als de prijs voor een nieuwe koelkast, maar goed. Omdat we deze koelkast hadden gingen we zo’n twee keer per week brood halen bij een supermarkt in de buurt. En dat brood konden dan een paar dagen in het vriesvakje bewaren. Ideaal.

Venetië

City Trip Venetië
City Trip Venetië

Halverwege de vakantie hebben we een uitstapje gemaakt naar Venetië, met de trein. We zijn met de trein vanaf Peschiera del Garda naar Venetië gegaan. Dat was echt prachtig. Wat zijn we blij dat we dat hebben gedaan. Even tussendoor een hotel met je eigen wc en douche. Daarnaast een hele andere omgeving. Dat was echt een aanrader. Vanaf het San Marcoplein zijn met de  vaporetto naar Burano gegaan. Burano is eilandje van Venetië waar heel veel gekleurde huisjes staan en hier komen relatief weinig toeristen. En ’s avonds als de meeste dagjesmensen weg zijn kan je heerlijk rondslenteren door Venetië zelf. Ik ben er al een paar keer geweest maar ik blijf Venetië fantastisch vinden. Lees hier mijn blog over Venetië.

Rondje Gardameer

Wie vaker aan het Gardameer is geweest weet dat er langs het Gardameer prachtige plaatsjes liggen. We zijn een dag met de veerboot van Peschiera del Garda naar diverse plaatsjes geweest. Download hier een kaart met een overzicht van de vertrektijden van de boot. We hebben een dagkaart gekocht zodat we bij alle plaatsjes langs de route op en af konden stappen. Echt heel leuk om te doen. Op de een of andere manier komen Patrick en ik tijdens onze vakantie altijd op een boot terecht.

Gondel in Pesciera del Garda
Gondel in Pesciera del Garda

Bardolino

Onze eerste stop was Bardolino. Een heel mooi en knus plaatsje om even door te struinen en even een terrasje te pakken,

Patrick en Yvonne bij Bardolino Gardameer
Patrick en Yvonne bij Bardolino Gardameer
Bardolino Gardameer
Bardolino Gardameer

Sirmione

Sirmione vonden wij het mooist. Een knus soort vestingstadje met prachtige natuur en uitzichten.

Sirmione Gardameer
Sirmione Gardameer
Sirmione Gardameer
Sirmione Gardameer

Lazise

Lazise is ook prachtig. Hier hebben we ons ook heerlijk vermaakt.

Gardameer Lazise
Gardameer Lazise

Review Camping Bella Italia: Waarom niets voor ons?

De omgeving aan het Gardameer is werkelijk prachtig, zo mooi. Maar wij vonden de camping veel te groot en veel te druk.  De kampeerplekken waren heel krap. Het zwembad was te klein voor het aantal mensen. Elke ochtend een rij van 30 minuten voor de winkel om brood te halen. Maar positief: Het sanitair op de camping werd echt perfect schoongehouden, het weer was heerlijk, het Gardameer lag op steenworpafstand en vanuit Peschiera kan je overal naartoe met de rondvaartboot.

Maar…. het was niet alleen de camping die ons een beetje tegenviel. Alles rondom het Gardameer was ook megadruk. Wil je naar de supermarkt met de auto? Dan sta je gelijk in de file als je de camping afrijdt. Het eten in de omgeving van de camping vonden we over het algemeen niet zo goed (op pizza na) en best duur.

Sanitair op Camping Bella Italia
Sanitair op Camping Bella Italia
Uit eten ervaring

We zijn een paar keer uit eten geweest en, afgezien van een paar uitzonderingen, viel het een beetje tegen. Dat komt natuurlijk omdat je in een drukke toeristische hotspot zit. Patrick wilde een keer iets anders dan pizza of pasta. Hij zag braadworst op de menukaart staan dus hij denkt, lekker, Duitse braadworst, een keer wat anders. Kreeg hij, echt waar, 2 knakworsten met een beetje patat voor 20 euro. Het restaurant op de camping zit snel vol en is heel druk. We wilden hier een keer eten. Omdat het slecht weer was wilden we niet te ver lopen. Werden we buiten onder een parasol gezet waar de regen onderdoor waaide. Obers waren geïrriteerd vanwege de drukte.  Aan de overkant van de camping zit een gezellige kroeg waar ze lekkere pizza’s hebben. Dat is wel echt een aanrader.

IJsje eten in Sirmione
IJsje eten in Sirmione
Je kijkt toch van te voren op Google, Tripadvisor en Zoover?

Voor de mensen die zeggen: Je kijkt toch eerst even naar de reviews op Google, Zoover of Tripadvisor zodat je weet wat je kan verwachten? Ja. Uiteraard hebben wij van te voren ons huiswerk goed gedaan. Dat doen we altijd voordat we ergens naartoe gaan. We hebben reviews op internet gelezen en op Zoover en Tripadvisor gekeken, De reviews waren overwegend positief. Er werd wel over een grote camping gesproken maar we lazen vooral terug dat je daar niet veel van merkte als je er eenmaal was. Maar daar denken wij anders over. Het is, denk ik, vooral dat het type camping niet zo goed bij ons past.

Zo zie je maar hoe persoonlijk een ervaring is. Wie weet gaan we ooit nog eens naar het Gardameer. Maar niet meer in het hoogseizoen en ook niet meer naar deze camping. Uiteraard hebben wij wel het beste van onze vakantie gemaakt. We hebben heel veel mooie dingen gedaan en gezien. Maar als wij alles van te voren hadden geweten, dan waren wij hier niet naartoe gegaan. Wij kiezen in het vervolg voor kleinere campings in een rustigere omgeving. Dat neemt niet weg: Dat als je een gezin hebt met kinderen, je een levendige/drukke camping zoekt, aan het Gardameer, met veel animatie, dat dit dan zeker een camping voor jou is.

Volgend jaar wordt het Kroatië. Kleinere camping, grotere kampeerplekken, vlak aan zee en een stuk vriendelijker voor de portemonnee :-).

Tips voor het Gardameer

  • Rij via Oostenrijk en verblijf een paar dagen in Gerlos bij Haus Staudacher
  • Doe zelf zoveel mogelijk boodschappen  bij een supermarkt in de buurt want het camping winkeltje is behoorlijk duur
  • Maak een trip naar Venetië
  • Doe een rondje Gardameer
  • Kies voor een kleinere camping en niet voor een megacamping
  • Ga het liefst buiten het hoogseizoen, dan is het een stuk rustiger

YouTube

Wil je op de hoogte blijven van meer kampeertips en camping reviews? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal en krijg automatisch een melding wanneer er een nieuwe video online staat.

Laat een reactie achter