Geen categorieKroatië

Een dagje naar Motovun en Grožnjan

GrožnjanGrožnjan

Wanneer je in Istrië verblijft is een uitstapje naar Motovun en aansluiten Grozjnan een echte aanrader. Dit zijn hele mooi authentieke dorpjes gebouwd boven op een berg/heuvel waar je je ogen uitkijkt! Het zijn wel vrij kleine dorpjes dus als je hier een halve dag voor uittrekt dan zit je aardig goed.

We zijn ’s ochtends op tijd vertrokken omdat het weer een warme dag zou worden. Het is ongeveer 45 minuten rijden vanaf onze camping Orsera naar Motovun. Vervolgens zijn we van Motovun naar Grozjnan gereden in zo’n 20 minuten. En vervolgens van Grozjnan weer 45 minuten rijden terug naar de camping. Dit is prima binnen een dag te doen.

Motovun

Motovun is een klein dorpje met ongeveer 500 inwoners. Dit dorp is bovenop een berg gebouwd vanwaar je alle uithoeken van Istrië kan overzien. Motovun is gebouwd door de Venetianen en er is gekozen om dit dorp op een berg te bouwen zodat de bewoners de vijand van al van veraf konden zien aankomen. Motovun staat bekend om de Truffels. In Motovun zijn er veel kleine winkeltjes met lokale specialiteiten. Je kan bijvoorbeeld olijfolie kopen, lokale delictatessen en natuurlijk vanalles waar de truffel in is verwerkt. Zo vind je bij de restaurants veel gerechten die met deze truffel zijn bereid.

Wij waren in het naseizoen in Motovun (september 2020) en het was er vrij rustig. Bij aankomst mochten we doorrijden en achter de kerk parkeren. Parkeergeld was 20 Kuna. Het was nog best wel een klim naar boven. Ook zijn de straten behoorlijk stijl. Je moet wel goed ter been zijn om dit plaatsje te bezoeken. Maar wat een plaatje! De sfeer zo mooi! Echt heel authentiek. Om Motovun is een muur heen gebouwd. Langs deze muur staan op diverse plekken entreepaaltjes. Als je langs de muur wilt lopen dan moet je hiervoor een klein bedrag betalen. Zo loop je helemaal langs de rand van Motovun. Wij vonden dit nogal commercieel dus wij hebben ervoor gekozen om dit niet te doen. Maar Motovun is een heel leuk plaatsje om rond te lopen en te ontdekken. En het uitzicht is werkelijk prachtig. Zo ver je kan kijken zie je wijngaarden en olijvenvelden. Prachtig!

Op het plein bij de kerk kan je overigens heerlijk ijs eten. Daarna zijn we de kerk nog even binnengegaan om rond te kijken. Patrick en ik vinden het altijd mooi om kerken te bezoeken en vooral in Italië en Kroatië heb je kerken die heel mooi en imposant van binnen zijn.

Prachtig uitzicht in Grožnjan
Prachtig uitzicht in Grožnjan

Grožnjan

Na een paar uurtjes in Motovun te hebben doorgebracht zijn we door gaan rijden naar Grožnjan. Als je denkt dat je in Motovun al behoorlijk omhoog klimt tijdens de autorit, naar Grožnjan leek het nog een stapje erger. Ook Grožnjan ligt hoog in de bergen. En ook hier moet je geld betalen voor het parkeren. Waar je in Motovun persoonlijk aan iemand betaalde stonden hier al moderne parkeerautomaten. Let wel op want er zijn veel eenrichtingsweggetjes in Grožnjan. Dit ging bij ons met het wegrijden bijna mis.

Grožnjan staat van oudsher bekend als kunstenaarsdorp. In de jaren zestig en zeventig trokken veel kunstenaars en musici naar dit dorp. Het is net als Motovun een klein dorp met zo’n 800 inwoners. Normaal gesproken wordt er veel muziek gespeeld en zijn er diverse winkeltjes en galiers open waar je een kijkje kan nemen. Vanwege het corona jaar was het hier ook erg rustig, ook op straat.

Grožnjan
Verdwalen in de steegjes van Grožnjan

Grožnjan heeft veel Venetiaanse invloeden en dit zie je terug in de huizen en de straten. Ook is Grožnjan één van de weinige dorpjes in Istrië waar meer Italianen dan Kroaten wonen. Grožnjan is een genot om doorheen te dwalen, echt een schilderachtig dorpje. Que sfeer denk ik zelfs dat ik Grožnjan mooier vond dan Motovun, maar beide zijn een aanrader om te bezoeken wanneer je tijd hebt.

Nog meer knusse straatjes en pittoreske huizen
Prachtig uitzicht in in Grožnjan

Video Motovun en Grožnjan

Bekijk hieronder de video van Motovun en Grožnjan. Meer video’s zien van te gekke plekken? Abonneer je dan gratis op mijn YouTubekanaal.

Dit was mijn blog over de mooiste bergdorpjes van Istrië. Ben jij hier al eens geweest? Welke vond jij het leukst? Laat het weten in de reacties onder het blog. Ik vind het leuk om jouw ervaring te horen!

Laat een reactie achter