CampingsKroatië

Review Camping Orsera – Vrsar Kroatië

Wij hebben Camping Orsera in Vrsar bezocht in augustus 2019 en september 2020. En nu zijn we er weer terug geweest in 2023! Normaal gaan we niet vaker naar dezelfde camping terug. Maar deze camping heeft ons hart gestolen. In 2023 hebben we eerst twee tussenovernachtingen gehad bij hotel Insel Mühle in München. Daarna zijn we doorgereden naar de Ossiachersee in Oostenrijk en hebben we hier een week op de camping gestaan bij Camping Blasge. Vanaf hier was het nog 4 uur rijden naar camping Orsera. We kwamen aan op 15 september 2023 rond 13.30 uur. De receptie hielp ons vriendelijk. We kregen een plekje toegewezen aan zee, plek nummer A212. We hadden ook een premium mare plek geboekt maar we wisten niet precies op welke plek we terecht zouden komen.

receptie camping orsera
Receptie Camping Orsera in Vrsar

Tip: Boek Premium Mare plekken voor meer schaduw. En als je vroeg op de camping aankomt en er plek vrij is, dan is het nog mogelijk om zelf een plekje uit te zoeken.

Premium mare plek, orsera, 212
Premium mare plek, orsera, 212

Miami Easy Air 6 tent op Camping Orsera in Vrsar
Miami Easy Air 6 tent op Camping Orsera in Vrsar

We kwamen midden op de dag aan op de camping en we hadden een super mooie ruime plek aan het water. En dicht bij het sanitairgebouw. We hadden expres een Premium Mare plek geboekt. Deze plekken zouden volgens de website van de camping ‘schaduwrijk’ zijn. 

Ideale camping voor stellen en echtparen met oudere kinderen

Er is geen kinderanimatie op de camping aanwezig. Dit zorgde ervoor dat er weinig kleine kinderen waren. Hierdoor was het ook erg rustig op de camping. ’s Avonds hoorde je niets, totaal geen lawaaioverlast gehad. In het hoogseizoen wordt er twee keer per week bij het restaurant een leuke avond met live-muziek georganiseerd. Dit wisten we nog van 2019. Maar we waren nu in het naseizoen, dus deze keer geen muziek. In 2019 kon je de muziek kon je wel op de camping horen maar dit was voor middernacht alweer ten einde. Er is een mini-zwembadje op de camping voor de allerkleinsten. Voor volwassenen is er geen zwembad maar wij hebben daar absoluut geen hinder van gehad. De camping ligt pal aan de Adriatische Zee dus daar kon je heerlijk zwemmen. Maar, vergeet niet je waterschoenen mee te nemen want er liggen kiezels en rotsen in het water. De campinggasten bestaan zo ongeveer voor 60% uit Duitsers, 30% Nederlanders en 10% Slovenen.

Kinderzwembadje met kinderspeeltuin
De camping grenst pal aan het water
De camping grenst pal aan de Adriatische Zee

Hondvriendelijk

Voor alle hondeneigenaren: De camping is hondvriendelijk. Er waren best veel honden op de camping maar daar merkte je eigenlijk niks van. Er is een hondenuitlaatveld waardoor de camping schoon en netjes blijft. Daarnaast is er een inhammetje aan het water waar de honden in het water kunnen zwemmen en er is ook een hondenafspoelplek. Wij hebben zelf geen hond maar we hebben totaal geen overlast ervaren van de honden van andere mensen.

Voorzieningen

Sanitairgebouw op het eilandje
Vlak bij onze kampeerplek was er een klein w.c. gebouw met douches en w.c. ‘s. In onze eerste vakantieweek stond er regelmatig een rij voor de douches. Dat was best vervelend, helemaal omdat je op een gegeven moment even wilt afdouchen voordat je gaat eten. Gelukkig kwamen we er vrij snel achter dat er, zo’n 50 meter verderop, een groot toiletgebouw was (sanitairgebouw 2). Alles heel schoon en netjes. In het grote toiletgebouw was er nooit een rij.

Het kleine sanitairgebouw nr 1
Het kleine sanitairgebouw nr 1

Sanitairgebouw 2 op Camping Orsera
Sanitairgebouw 2 op Camping Orsera

Campingwinkeltje, supermarkt & pinautomaat
Er is een groente en fruit stalletje op de camping, een kledingkraam, een restaurant genaamd: Vala en een campingwinkeltje. In het campingwinkeltje kun je de basisdingen wel krijgen. Beter is het om naar Supermarkt Konzum te gaan. Die supermarkt ligt op steenworp afstand van de camping. Als je de camping afrijdt, sla je rechtsaf en binnen 3 minuten ben je er al. Bij de supermarkt heb je ook een pinautomaat waar je Kuna’s kan pinnen, want in Kroatië kan je niet overal met euro’s betalen.

Campingwinkeltje

Tip: Ga je pinnen? Kies dan altijd ‘without conversion’ zo hoef je minder pinkosten te betalen.

Campingrestaurant Vala
Het campingrestaurant is helaas wat achteruit gegaan vinden wij. In 2019 en 2020 hebben we hier heerlijk gegeten. Maar in 2023 vonden we het wat minder goed. Er is een nieuwe eigenaar sinds 2023. En de laatste week van september was dit restaurant ook al gesloten. Wellicht dat het volgend jaar beter is en dat het alleen om wat opstartproblemen gaat. Vanaf dit restaurant heb je een prachtig uitzicht op de zee (zie foto hieronder) en je ziet hier de mooiste zonsondergangen. 

Restaurant Vala, Camping Orsera
Restaurant Vala, Camping Orsera

Koelkast met vriesvak huren
Via Beladria hebben we een koelkast met vriesvakje gehuurd. Scheelt weer een koelbox in de overvolle auto. De koelkast werd op de plek gebracht en weer opgehaald. Ik geloof dat we zo’n 25 euro voor twee weken hebben betaald (in 2019). Geen geld toch? En wat hebben wij hier veel profijt van gehad! We hebben Beladria gebeld toen we op onze kampeerplek aangekomen waren. De man die ik aan de telefoon had sprak erg goed Duits. Binnen 15 minuten hadden we de koelkast staan. En een dag van te voren bel je wanneer ze hem kunnen ophalen. Werkt echt perfect. Tegenwoordig nemen we onze eigen koelbox mee.

Krantenkiosk en WiFi-spot
Op de camping is er een WiFi-spot bij het krantenstalletje. Op de rest van de camping was het WiFi-bereik matig. Wij hebben hier dan ook geen gebruik van gemaakt. Bij het krantenstalletje kan je diverse postkaarten en kranten krijgen. In 2019 kon je hier zelfs de Nederlandse Telegraaf kopen. In 2020 niet omdat er bijna geen Nederlanders naar Kroatië gingen vanwege de code oranje (corona) die toen, alleen voor Nederlanders, gold.
 

Wil je meer beelden zien van camping Orsera? Bekijk dan mijn video over camping Orsera op YouTube.

WiFi-hotspot en krantenkiosk

Groente en fruitstalletje op de camping

Heerlijke hamburgers bij Restaurant Vala op de camping
Heerlijke hamburgers bij Restaurant Vala op de camping

Tip: Neem na het eten in restaurant Vala op Camping Orsera na het eten geen Grappa maar een Kruškovac! Dit is een heerlijk zoet lokaal drankje!

uitzicht-restaurant-vala-op-de-camping
Uitzicht restaurant Vala op de camping

Camping Orsera: Lekker eten en drinken

Restaurant aanraders:

  • Fančita in Vrsar
  • Il Segreto bij de camping
  • Casanova, lopend richting Vrsar
  • Restaurant op camping Puntica
  • Grill Oli in Vrsar
  • Rimini in Vrsar

Restaurant Orlandin

Spies bij Orlandin Vrsar
Vleesspies bij Orlandin Vrsar

In de buurt van Camping Orsera Vrsar zijn er diverse restaurantjes te vinden.  aarnaast is restaurant Orlandin een aanrader. Als je bij het groentestalletje door het hek gaat en en pad volgt kom je er vanzelf langs.

Restaurant Casanova

Langs deze route naar Vrsar kom je ook Restaurant Casanova tegen, wat ook zeker een aanrader is. Bij Casanova hebben ze een paar keer per week live muziek (in het hoogseizoen) en daarnaast (vooral met zonsondergang) een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee. Bij Casanova kan je ook heerlijk eten. Ze hebben hier heerlijke burgeres, salades en de ‘Beef Wok’ is echt een aanrader!

Restaurant Casanova Vrsar
Restaurant Casanova Vrsar

Uitzicht restaurant Casanova
Uitzicht restaurant Casanova

Restaurant Fančita

Restaurant Fančita is ook een echte aanrader om naartoe te gaan. Dit restaurant ligt in Vrsar en heeft een prachtige tuin waar je buiten kan zitten. Daarnaast is de kaart ook erg goed en zijn de prijzen redelijk. Wij zijn hier tijdens onze vakantie maar liefst 3 keer geweest. We hebben hier heerlijk gegeten.
Restaurant Fančita in Vrsar
Restaurant Fančita in Vrsar


Il Segreto

Vlak bij de camping (5 minuten lopen) bevind zich het restaurant Il Segreto. Omdat het campingrestaurant onze laatste vakantieweek gesloten was hebben we hier ook een paar keer gegeten. Het eten is hier goed en de prijzen zijn daarnaast ook redelijk. De bediening is super vriendelijk en elke avond was het restaurant afgeladen vol.

In de buurt

Vrsar

Vanaf de camping kun je alle kanten op. ’s Avonds kan je prima lopend naar Vrsar, de afstand is goed te doen (ca. 10 minuten lopen). Overdag hebben wij dat ook gedaan maar daarvoor was het eigenlijk te warm, zo’n 35 graden. Wanneer je in de zomer op de camping staat, is het beter om ’s avonds (na 20.00 uur) aan de wandel te gaan, dan is het weer een beetje afgekoeld. Vrsar is een heel leuk en gezellig dorp. Ook hier kan je goed eten en drinken. Er zijn vele restaurants en sommigen bieden live muziek. Daarnaast is er ook een cocktailbar, de ‘Blue Bar’ waar je ook gezellig kan zitten. Er was een hele goede band toen wij er waren. Er zijn veel leuke winkeltjes en ’s avonds is de boulevard langs het water sfeervol verlicht. Het is heel gezellig om ’s avonds langs het water te wandelen. Tip: Check wel eerst Tripadvisor voordat je ergens gaat eten. Onze campingburen zijn een paar keer op de koffie gekomen en hebben een paar slechte ervaringen gehad.

Vrsar by night
Vrsar by night

Vrsar is ook een aanrader voor de watersporters

Vlakbij restaurant Casanova kan je waterscooters huren, wat wij tijdens onze vakantie ook hebben gedaan. Voor ons was het de eerste keer op een waterscooter. Je krijgt een duidelijke uitleg van te voren, een reddingsvest om en dan is het gaan! Hele leuke ervaring.

Waterscooter huren in Vrsar
Waterscooter huren in Vrsar

Rovinj

Haven in Rovinj
Haven in Rovinj

Rovinj is een heel leuk plaatsje om een keer te bezoeken. Na ongeveer een half uurtje met de auto ben je er. Het is een heel knus en gezellig vissersdorp. Ik vind het dorp een beetje Italiaans aandoen. Tip: Als het erg warm wordt ga dan heel vroeg in de ochtend. Het is dan nog niet zo warm en het is er een stuk rustiger!

Poreč

Een kwartier rijden de andere kant op vind je Poreč. Ook zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kan hier heerlijk verdwalen in kleine knusse steegjes. Daarnaast vind je leuke binnenplaatjes en een leuke route langs het water.

Straatbeeld Porec
Straatbeeld Porec

Pula

Pula boat tour
Zeesterren tijdens de Pula Boat Excursions

Pula ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf de camping. In Pula worden veel evenementen georganiseerd. Pula heeft een amfitheater waar gladiatorengevechten worden nagespeeld. Wij hebben in Pula een snorkeltour geboekt via Pula Boat Excursions. Dit was echt super gaaf. We gingen met een boot de zee op. Hier konden we duiken en vissen spotten. Onderweg krijg je een goede uitleg over waar je bent en wat je ziet. We hebben zelfs nog zeeëgels en een zeester gezien. Leuk en een keertje wat anders. In onze YouTube video kun je hier meer over zien.

Motovun en Grozjnan

Motovun en Grozjnan zijn hele leuk plaatsjes en liggen hoog in de bergen. Het zijn kleine en schilderachtige plaatsjes. Je bent hier dan ook snel doorheen, waardoor je ze het beste kan combineren op één dag.

Novigrad

Novigrad ligt op ongeveer 35 minuten rijden van de camping. Dit is een heel leuk en gezellig dorpje. Hier zijn wij in 2023 voor het eerst naartoe geweest. Ik heb er zelfs een video over gemaakt:

Onze ervaring 2019

We hebben het echt heerlijk gehad op Camping Orsera. Camping Orsera is één van de kleinere campings in Istrië waar toch genoeg te doen is. Voor ons was het een pluspunt dat hier weinig jeugd en gezinnen met jongen kinderen waren. We hadden hier het echte camping gevoel. Dat gevoel is (voor ons) op een megacamping ver te zoeken. De ligging is ideaal: gelijk aan de Adriatische Zee. Omdat het elke dag heel warm was zochten we meestal rond 10.00 uur al een plekje aan het water op. Rond 20.00 uur ’s avonds koelt het genoeg af om nog iets te ondernemen. Vrsar is heel mooi om naartoe te wandelen (ca. 10 minuten lopen). Deze camping is ons zo goed bevallen dat we zeker nog een keertje terug komen.

Onze ervaring, update 2023

Omdat de camping ons in 2019 en 2020  zo goed is bevallen, zijn we hier in September 2023 weer naartoe geweest. We waren hier nu de laatste twee weken van September. De 3e week van september stond de camping nog voor 95% vol. Dit liep de vierde week van september snel terug en waren vooral de premium mare en comfort mare plekken nog bezet. Het campingrestaurant was de laatste week van september ook gesloten. Er was nog wel genoeg leven op de camping en in Vrsar. Maar vanaf 1 oktober is het wel grotendeels gebeurd en dan sluit de camping ook om per 1 april weer open te gaan. We wilden voor 2024 dezelfde plek weer boeken (dit probeerden we in oktober al) maar deze plek was al verzegd. Je moet eigenlijk gelijk al boeken voor volgend jaar als je weer aan zee wilt staan.

Daarbij wilde ik reserveren voor 2024 maar de prijzen vielen ons erg tegen. Voor een drie sterrencamping met heel weinig voorzieningen vragen ze in 2024 veel geld. Voor 6 t/m 20 september 2024 (14 dagen, buiten het hoogseizoen) zouden wij dan 772,40 euro kwijt zijn. Daarbij 200 euro extra reserveringskosten om een specifieke plek te reserveren, dus totaal 972,40, terwijl we voor 2023 bijna 500 euro kwijt waren. Deze verhoging vonden wij een beetje te veel van het goede. Naast camping Orsera vind je camping Porto Sole. Deze heeft ook plekken aan het water, is een viersterrencamping ipv een driesterren camping, en is een paar honderd euro goedkoper in dezelfde periode. Erg jammer dat camping Orsera voor deze verhoging heeft gekozen. Wij komen daarom helaas voorlopig niet meer op deze camping terug.

Wij kiezen meestal campings uit die 250 euro per week kosten (buiten het hoogseizoen) en dit zijn meestal 3 sterrencampings. Normaal gesproken is dit goed te doen in Duitsland, Oostenrijk en Kroatië. Ik ben bang dat met deze verhoging, camping Orsera een beetje haar eigen glazen ingooit. 

Uitzicht vanuit onze tent
Uitzicht vanuit onze tent in 2023, plek 212

Facebook & YouTube

Wil je meer lezen en zien over leuke campings of kampeertips ontvangen? Of wil je andere reisinspiratie op doen? Volg me dan via mijn Facebookpagina Travelcompass.nl of abonneer je GRATIS op mijn YouTube kanaal. Op mijn YouTube kanaal staan leuke vlogs met kampeertips, uitstapjes en camping reviews. Zie ik je daar?

Andere leuke campings

Leuke campings in Nederland
Leuke campings in Duitsland
Leuke campings in Oostenrijk
Leuke campings in Kroatië

Laat een reactie achter