City TripsKrakauPolen

City Trip Krakau. Wat is er te doen in krakau?

Krakau is een prachtige stad die zelfs in de winter nog meer allure heeft. Patrick en ik vinden de Tweede Wereldoorlog allebei ontzettend interessant. We hadden dan ook altijd de wens om ooit naar Auschwitz te gaan. Bij Krakau denk je uiteraard gelijk aan Auschwitz of andersom. Maar dat is absoluut niet het enige wat Krakau te bieden heeft. Krakau is echt een prachtige stad met hippe bars en cafés en een rijke geschiedenis, waar voor iedereen wat te doen is. Ook voor mensen die niets met de Tweede Wereldoorlog hebben.

Tip: Boek via Expedia.nl. Hiermee hebben wij ook een reis naar Krakau geboekt.

Op reis naar Krakau

Via www.expedia.nl hebben wij een reis naar Krakau geboekt. We vlogen vanaf Eindhoven (aanrader) met Ryanair. Voor een lang weekend betaalden wij 140 euro per persoon. Dit betaal je dan voor je vlucht inclusief hotel en ontbijt. Een prima prijs vonden wij.

Krakau
Patrick en ik samen in Krakau

Overnachten in Krakau

Krakau heeft diverse leuke hotels. Kazimierz is een bekende wijk. Dit is een Joodse wijk waar voor de oorlog heel veel Joden woonden. En dit is nog steeds in veel ornamenten, gebouwen en street art terug te zien. In Kazimierz bevindt zich een plein Plac Nowy waar elke dag een markt is. Op deze markt kun je lekkere lokale snacks eten, zoals een Zapiekanka. Dat is een soort pizza brood. En er zijn heel veel goede restaurants aan dit plein te vinden. Zo hebben we super lekkere pizza gehad bij Le Scandale aan Plac Nowy. De wijk is oud, je ziet veel oude gebouwen, afgebrokkeld bijna. Maar als je dan ergens binnenkomt is het er juist erg trendy en modern. Vooral Kazimierz heeft echt een leuke sfeer en wij hebben ons hotel dan ook in deze wijk geboekt bij Hotel Astoria.

Plac Nowy in Kazimierz
Plac Nowy in Kazimierz
Oude Joodse begraafplaats Kaziemierz
Hele oude Joodse begraafplaats in Kazimierz

Wat kun je doen in Krakau

1. Schindlers List Fabriek

Schindlers List fabriek Krakau
Schindlers List fabriek Krakau

Wij zijn onze eerste dag in de wijk Podgórze naar de Schindler fabriek geweest, die jullie vast kennen van de film ‘Schindlers List’. Deze fabriek is omgebouwd tot een museum dat een stuk geschiedenis van de tweede wereldoorlog laat zien en de geschiedenis van de fabriek zelf. Zo hangen er nog heel veel foto’s van de mensen die er werkten en van Oscar Schindler zelf. Het is wel aan te raden om je tickets online te kopen zodat je niet lang in de rij hoeft te staan.

2. Verdwalen in de stad

Rynek Główny Krakau
Rynek Główny Krakau

Krakau is een prachigte stad en ontzettend sfeervol. Wij waren er in december en er was een mooie grote kerstmarkt op de grote markt, ook wel Rynek Główny genoemd. Het was koud, sneeuwvlokken waaiden in ons gezicht, we roken de typisch poolse gerechten die op de kerstmarkt werden klaargemaakt en in de verte hoorden we een kinderkoor kerstliedjes zingen. Het plein was prachtig aangekleed met overal lichtjes en enorme kerstbomen.

Centrum van Krakau

Rondom het plein zijn er diverse restaurants, winkels en kroegjes te vinden. De restaurants aan dit plein zijn wel wat duurder dan in de andere wijken. Na het rondstruinen door de stad en de kerstmarkt hebben we even wat gedronken en gegeten bij het Hardrock Café om een beetje op te warmen. Want flink koud is het! Het mooie van Krakau, vond ik, dat alles vanuit Kazimierz lopend goed te doen was. Behalve Auschwitz niet, dat ligt toch echt een stukje buiten de stad. Ben je moe van het lopen dan kan je zelfs vanuit het centrum van Krakau met een koets en paard en wagen worden rondgereden.

3. Auschwitz

Auschwitz Krakau
Auschwitz Krakau

Hier kwamen wij uiteindelijk voor naar Krakau. We hadden dit op de voorlaatste dag gepland want het leek ons behoorlijk indrukwekkend om hiernaartoe te gaan. En niets was minder waar. Auschwitz is iets wat je ooit gezien moet hebben. Pas dan dringt het echt door wat daar allemaaal gebeurd is. Wij zijn naar Auschwitz I geweest en vanaf daar rijden er gratis pendelbussen naar Auschwitz-Birkenau. Als je hier de poort door gaat krijg je echt kippenvel. Je ziet gelijk voor je hoe de Joden uit de trein op het perron stonden. Je ziet alle funderingen nog van de barakken en ook zie je de ruines van de gaskamers. Kippenvel.

Efficiënte massamoord

De omvang van het terrein is abnormaal groot en dan hoor je dat de Duitsers het kamp zo hebben ingericht om zo efficient mogelijk Joden om te brengen. Vanuit de torens konden de bewakers alle looppaden overzien en liep het pad in het verlengde van hun geweer. Er zijn zelfs nog een paar barakken waar je kan zien hoe de gevangenen daar sliepen en zelfs naar het toilet moesten onder erbarmelijke omstandigheden. Na deze dag waren wij stil. En het heeft ook wel even geduurd voordat we alles een plekje hebben kunnen geven. Desondanks hadden wij het niet willen missen.

Ingezamelde protheses door de Duitsers
Ingezamelde protheses door de Duitsers

Je kan op verschillende manieren in Auschwitz komen. Wij zijn er met de taxi (45 minuten) naartoe gegaan en met de trein weer terug. Voor Auschwitz moet je van te voren een kaartje halen. De kaartjes zijn gratis maar je moet ze reserveren om te voorkomen dat er teveel mensen op dezelfde tijd binnen zijn. Als je op eigen gelegenheid wilt gaan kan je hier een kaartje reserveren. Doe je liever een groepstour dan kan je die hier boeken. Treinkaartjes hebben we hier gekocht.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

4. Gezellig borrelen

Na al het moois en indrukwekkends dat Krakau te bieden heeft is het wel even tijd om een gezellig borreltje te drinken. Helemaal omdat het ’s avonds in december ook behoorlijk koud is. In de Joodse wijk Kazimierz hebben wij een leuk café gevonden (Klub Wodki) waar het super betaalbaar is. Dat is niet in alle cafés het geval. Ook vonden wij dit een van de fijnste cafés waar je gezellig kon zitten.

Kortom, Krakau is echt een aanrader. Ben jij er al eens geweest? Wat vond jij het mooist aan deze stad?

Facebook en YouTube

Wil je op de hoogte blijven van andere reisverslagen? Volg dan mijn Travelcompass.nl Facebookpagina of abonneer je op mijn YouTube kanaal en krijg een melding wanneer er weer een nieuwe vlog online staat.

Laat een reactie achter