City TripsItaliëVenetië

City Trip Venetië. Meer dan het San Marcoplein alleen.

gondel venetie

Venetië blijft een prachtig magische stad. Ik ben er nu 3 keer geweest en het is een van de weinige steden waar ik nog wel eens naar toe zou willen gaan. Ik vind Venetië mooier dan Praag en Boedapest. Venetië is bijzonder. Nergens zie je auto’s. Alles wordt met de boot of lopend gedaan. Er zijn veel bruggetjes over de kanalen. Veel trappen. Smalle steegjes. Helderblauwe kanalen. Prachtig versierde gondels. Verrassende pleintjes. En, natuurlijk veel toeristen. Daarom is het aan te raden om buiten het hoogseizoen te gaan of in het hoogseizoen een hotelovernachting te boeken. Overdag zijn er veel dagjesmensen maar ’s avonds is het een stuk rustiger.

Naar Venetië

Wij zijn vanuit camping Bella Italia aan het Gardameer twee dagen naar Venetië geweest. We hebben de trein gepakt op 24 augustus 2018 van Peschiera del Garda naar Venezia S. Lucia. Het was vanaf de camping lopend goed te doen naar het treinstation van Peschiera del Garda. We hebben de tickets van te voren online geboekt. Met twee personen kost een enkeltje ongeveer 27 euro. We hebben gelijk retourtickets geboekt voor de volgende dag. Het was eenvoudig om de treinkaartjes bij Trenitalia te boeken. Boek hier je treinkaartjes. Vanaf het treinstation in Venetië zijn we lopend naar het hotel gegaan. Google maps is hierbij onmisbaar.

Overnachten

Hotel Albergo Doni Venetie
Straatje waar ons hotel aan zat

Wij hebben 1 nacht geboekt bij Hotel Albergo Doni via Booking.com. Een heel mooi typisch Venetiaans hotel. Ook wel een beetje ouderwets. Er stond een mobiele airco met een slang door het raam naar buiten. Maar erg netjes en schoon en een prachtige muurschildering op het plafond. De ligging was erg goed. We zaten vlakbij het San Marcoplein. We hadden een kamer voor 1 nacht inclusief ontbijt voor 90 euro. Een goede prijs. Sinds 1 mei 2019 is er een toeristenbelasting ingevoerd voor dagjesmensen. Toegang tot Venetië kost 2,50 tot 5,00 euro per persoon buiten het hoogseizoen. In het hoogseizoen kan dit oplopen tot 10,00 euro per persoon. Wanneer je een overnachting boekt hoef je deze toeslag niet te betalen.

Onze eerste avond was heerlijk in Venetië. Het was een stuk rustiger dan overdag. ’s Avonds waren we de enige op het San Marcoplein. We hebben een mooie avondwandeling gemaakt van San Marco naar de Rialtobrug en daar hebben we nog wat gedronken.

San Marcoplein overdag
san marco plein
San Marcoplein ’s avonds

Vaporetto

De geel met witte hokjes zijn de wachtruimtes voor de Vaporetto

In Venetie heb je de zogeheten watertaxi’s, Vaparetto. Dit is de manier van reizen bij uitstek in Venetië. Als je op het vaste land (San Marco of Rialto brug) zit dan loont het zich om Venetië lopend te ontekken. Je komt zo in leuke steegjes en op plekken waar je met de Vaporetto niet kan komen. Maar omdat ik Venetië al vaker had bezocht wilde ik heel graag naar een van de eilanden in Venetië: Burano. We hebben onze tweede dag in Venetië een dagkaart gekocht en zijn toen met de Vaporetto naar Burano gegaan. Een dagkaartje kost ongeveer 20 euro p.p. Je kan kaartjes voor de Vaporetto online kopen  of via de ticketautomaat die vlakbij de opstapplekken staan of via de App: Avm Venezia Official App. Via deze app kan je ook gemakkelijk de route intikken die je hebben moet. Zelf vond ik de routekaarten wel handig. Je kan hierop precies zien welke Vapporettolijn waar stopt. Routekaart downloaden.

De Rialtobrug
canal grande venetie
Het prachtige Canal Grande

Lijn 1 wordt het meest gebruikt omdat deze via het Centrum gaat en gaat ook over Canal Grande. Dit is echt prachtig en moet je een keertje zien. In plaats van een dagkaart kan je ook een kaartje kopen voor een uur. Dit is ongeveer 7,50 euro p.p.

Burano

Wanneer je in het hoogseizoen naar Venetië gaat is het verstandig om een dagje naar Murano of Burano te gaan. Murano staat bekend als glasblazers eiland. Hier wordt het mooie gekleurde glas gemaakt dat je overal in Venetië ziet. Burano staat bekend om de gekleurde huisjes. En als ik ergens fan van ben dan zijn het wel gekleurde huisjes. Vanaf het San Marcoplein S. Zaccaria zijn we met lijn 4.2 naar de halte Fondamente Nove gegaan. Daar moesten we overstappen op lijn 12 naar Burano. Al met al ben je ongeveer een uurtje bezig om van Vanetië naar Burano te komen. We vonden het heerlijk om hier rond te wandelen. Het was hier veel minder druk dan in het centrum vanVenetië en we hebben onze ogen uitgekeken. De sfeer was hier ook heel anders. Veel relaxter. We vonden het prachtig op Burano.

Gondel

Zoals iedereen weet staat Venetië bekend om het varen in Gondels. Dit zijn ook prachtige boten. Maar helaas wordt dit ontzettend uitgebuit. Het varen in een Gondel is ontzettend duur. Ga maar uit van 80 euro per persoon. Het kan goedkoper worden wanneer je er met meer mensen in gaat. Wij hebben bewust niet voor het varen in een Gondel gekozen. Maar zijn met de Vaporetto rond gaan varen. Net zo leuk en een stuk goedkoper.

Duur

Over prijzen gesproken. Venetië is alles behalve goedkoop. De eerste dag was het bloedheet in Venetië. Nadat we onze tassen en koffers hadden weggebracht zijn we op een terrasje ergens wat gaan drinken. Patrick gaf me zijn portemonnee en vroeg of ik even wilde betalen en ik schrok me dood. Voor 3 cola en 2 halve liters bier waren we 42,00 euro kwijt! Dus wees hier zeker op voorbereid! Ook wanneer je op een terrasje gaat zitten wordt er vaak bezorgservice gerekend. Wanneer je zelf je drinken binnen ophaalt is het meestal iets goedkoper.

Dus de tip: Kijk altijd eerst op de kaart voordat je wat bestelt. Anders kan je voor zeer onaangename verassingen komen te staan!

Heerlijke Gelato in Venetië

Stank?

Steeds vaker zie ik op internet berichten van mensen verschijnen die last hebben van stankoverlast en dat vooral in het hoogseizoen. Dit heb ik niet ervaren. Ik ben twee keer in het hoogseizoen geweest en een keer in het naseizoen, beide keren geen last gehad van stankoverlast.

Venetië in het najaar

canal grande venetie
Canal Grande Venetië

Wanneer je de warmte en de drukte wilt vermijden in het hoogseizoen kan je heel goed in het najaar naar Venetië gaan. Ik ben er een keer begin november geweest. Dit was heel goed te doen. Het was zelfs warm genoeg om met blote armen buiten te zitten. Natuurlijk koelde het ’s avonds wel erg af en moest je weer een jas aan. Maar het was echt veel rustiger en heel mooi. Helaas begon het vreselijk te regenen op de avond voordat we weer naar huis gingen. Het waterpijl steeg gigantisch snel waardoor je tot je enkels in het water kwam. Tot overmaat van ramp kon de Vaparetto bijna niet onder de brug door waardoor we een stuk moesten lopen en bijna ons vliegtuig hadden gemist. Als het hoog water is ga dan optijd weg wanneer je het vliegtuig moet halen.

5 x doen in Venetië

1. Vaar met de Vaporetto over de Canal Grande
2. Bezoek Murano of Burano
3. Verdwaal in de steegjes van Venetië
4. Geniet van het lokale eten
5. Boek zeker een overnachting, het is de moeite waard!

Ben jij al eens naar Venetië geweest? Wat was jouw ervaring?

YouTube

Meer reistips? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal en ontvang elke keer automatisch een melding wanneer er een nieuwe video online staat.

Laat een reactie achter