Hindeloopen

City Trips

Hindeloopen – Pittoresk plaatsje

Reddingshuisje in HindeloopenReddingshuisje in Hindeloopen

25 Juli 2020 – Waar Hindeloopen in Friesland, vroeger bekend was om zijn klederdracht, apart fries accent en handel drijven met de Oostzee is Hindeloopen nu bekend om zijn gezelig steegjes, knusse huisjes en vele bruggen. Ook het Hindeloopse schilderwerk is wijd en zijd bekend. Daar zie je de toeristenwinkeltjes vol mee liggen. Hindeloopen is een pittoresk dorpje en een lust voor elke fotograaf.

Eigenlijk had ik in eerste instantie, in Hindeloopen niks te zoeken. Ik had er natuurlijk wel van gehoord. Eén van de elf steden van de Elfstedentocht, daar kende ik Hindeloopen van. Ik wist dat het aan zee lag. En dat het in Friesland lag. Maar dat was het dan ook wel.

Hindeloopen
Hindeloopen

Mijn vriend Patrick werkt in de chaletrenovatie. Hij moest een klusje bekijken op camping Hindeloopen. ‘Anders ga je gezellig mee, dan maken we er een leuk dagje uit van.’ Zo gezegd zo gedaan.

Vanaf ons huis was het best nog een stukje rijden, zo’n anderhalf uur. En helaas zat het weer niet mee. Veel regen en bewolkt. Maar thuis zitten is dan ook niks en wie weet zou het later opklaren.

Camping Hindeloopen

Op de camping aangekomen was het even zoeken naar het juiste chalet. Een mooie gelegenheid om even rond te kijken op camping Hindeloopen, aangezien ik ook erg van het kamperen ben. Maar al snel kwam ik erachter dat dit niet mijn soort camping was. Het was een echte watersport camping en daar ben ik niet zo van. Het sanitair leek me iets verouderd. En ik geloof dat ongeveer 80% van de bezoekers Duits is. Om de hoek bij de camping zie je heel veel kitesurfers. Dat is wel leuk om te zien, erg knap hoe die mensen dat doen.

Hindeloopen

Na het bekijken van de klus op Camping Hindeloopen zijn we met de auto naar het centrum gereden. We kwamen bij de haven langs en liepen zo Hindeloopen binnen. Ik vind het altijd erg leuk om naar bootjes te kijken en daar stonden er nogal wat van! Omdat het nog een beetje regenachtig was zijn we eerst maar een kop koffie en verse muntthee gaan drinken bij één van de caféetjes op de dijk. Gelukkig klaarde het daarna al snel op. Of nouja, het was in elk geval droog.

Boten in de haven
Boten in de haven

We zijn doorgelopen naar het centrum richting de kerk. Ik ben helemaal gek op leuke knusse straatjes dus dat kwam helemaal goed. En wát en kleine huisjes staan er in Hindeloopen! Sommige zijn nu  tot winkeltje omgebouwd maar je vraagt je toch af hoe daar vroeger een gezin kon wonen.

Centrum van Hindeloopen
Centrum van Hindeloopen
Schapenweide op de dijk
Schapenweide op de dijk

Vlakbij de kerk zagen we in de verte weer kitesurf-parachutes. Dit wilden we nu wel eens van dichtbij bekijken. We zijn de dijk opgelopen en kwamen in een schapenweide terecht. Hier had je een heel mooi uitzicht over het IJsselmeer. Zo veel kitesurfers bij elkaar had ik nog nooit gezien. Het waren er misschien wel honderd! Zo knap dat ze niet met de touwen van hun parachute in elkaar kwamen. Vanaf daar zijn we over de dijk verder gaan lopen. Wat een prachtig uitzicht en vol in de wind. Heerlijk om even uit te waaien en een frisse neus halen.

Kitesufers
Kitesufers

Vervolgens zijn we verder gaan dwalen door Hindeloopen. Een aandoenlijk plaatsje met al die bruggen. Het voelde een beetje of ik in Giethoorn was. Daar leek het wel wat op, alleen is de bouwstijl wat anders. Alle plaatsnaamborden staan in het Nederlands en in het Fries. Er is een Fries Schaatsmuseum en daarnaast ook midden in het dorp een café. Een auto kan je bij de deur haast niet kwijt. En achter de huisjes lag vaak een bootje aangemeerd en hebben we de zogeheten skûtsjes gezien. Skûtsje staat voor ‘Schuitje’, wat een grote zeilboot is. Met deze boten vinden er nog altijd wedstrijden plaats, het bekende: skûtsjesilen.

Skûtsje
Skûtsje
Brug in Hindeloopen
Brug in Hindeloopen
Klein cafeetje in Hindelopen
Klein cafeetje in Hindelopen

Afsluiting

Binnen een paar uurtjes heb je alles binnen Hindeloopen wel gezien. Desondanks is het zeker de moeite waard. We hebben tegenover het blauwe reddingshuisje nog even wat gedronken voordat we weer naar huis zijn gegaan. Thuis gekomen zijn we in onze woonplaats nog uit eten geweest. Dus zelfs ondanks de regen, een onzettend leuke dag gehad. We vonden het zelfs zo leuk dat we hebben besloten om vaker op pad te gaan in eigen land. Je hoeft eigenlijk helemaal niet ver weg om er even uit te zijn.

Gezellig wat drinken in Hindeloopen
Gezellig wat drinken in Hindeloopen

Laat je reactie achter

Heb jij nog meer tips en trics voor leuke plekken in Nederland die je echt eens  gezien moet hebben? Laat het me weten in de comments. Scroll naar beneden en laat je reactie achter. Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Facebook en YouTube

Wil je meer city trip verslagen lezen? Of andere reisinspiratie op doen? Volg me dan op mijn Facebookpagina Travelcompass.nl. Sinds kort ben ik ook begonnen met vloggen en kan je leuke reisvideo’s zien op mijn YouTube pagina. Wil je een melding ontvangen wanneer er een nieuwe video online komt? Abonneer je dan op mijn YouTube Kanaal.